Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“IMA SOLIDNO MINISTARSKO ISKUSTVO” Hrvatska predsjednica isplivala kao ozbiljan kandidat u Briselu

Svijet
Autor:

Foto: D. Božić/RAS Srbija

Belgijski dnevni list “Le Soir” u velikom tekstu o mogućim rješenjima za liderska mjesta evropskih institucija, uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, ali i aktualnu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Belgijski dnevni list navodi kako Kolinda Grabar Kitarović ima solidno ministarsko iskustvo. Bila je pomoćnica glavnog sekretara NATO, te je predsjednica Hrvatske od 2015. godine, piše N1.

Le Soir piše kako bi oko Grabar Kitarović moglo biti većeg konsenzusa nego oko Plenkovića, kojeg Le Soir takođe navodi kao moguću opciju.

Za Plenkovića Le Soir piše kako ga cijene u redovima EPP, te su ga upravo stoga stavili da predstavlja stranačku grupaciju u pregovorima oko budućih glavnih pozicija u EU. To je znak povjerenja, piše Le Soir, te bi njegov izbor mogao biti koristan.

Osim tri kandidata, Vebera, Timermansa i Vestager, Le Soir kao moguće kandidate navodi aktualne premijere Holandije, Belgije i Luksemburga, Marka Rutea, Čarlsa Mičela i Havijera Betela, te predsjednicu Litvanije na odlasku Daliu Gribauskaite. Zanimljivo, samo Hrvatska ima dva imena koja se spominju kao mogući kandidati za neku od čelnih pozicija EU.

Na večeri koja zaključuje prvi dan sastanka Evropskog savjeta, evropski čelnici imaće težak zadatak dogovora o prijedlogu za predsjednika Evropske komisije, za kojeg su se složili da bi trebalo da dobije potporu duple većine – one u Parlamentu i one u Savjetu.

Podsetimo, čelnici EU danas poslijepodne će se na samitu u Briselu pokušati da dogovore o imenovanjima novog vođstva evropskih institucija nastojeći da spreče institucionalni zastoj u ključno vrijeme u Evropskoj uniji.

Izbori za Evropski parlament prošlog mjeseca pokrenuli su naticanje za glavne dužnosti u Evropskoj uniji, prije svega izbor novog predsjednika Evropske komisije koji će se suočiti s Bregzitom, pregovorima o evropskom budžetu i naporima u borbi protiv klimatskih promjena.

Glavne političke grupe u EP pokušavaju pronaći zajednički stav o jednom kandidatu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO