Digitalna Srpska

"Imamo vašu kćerku" Vještačka inteligencija izrežirala otmicu pomoću kloniranog glasa

Vještačka inteligencija je podigla telefonske prevare na zastrašujući novi nivo

Žena gleda u telefon
FOTO: 1000+ FREE STOCK VIDEO FOOTAGE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Majka iz Arizone tvrdi da su prevaranti koristili vještačku inteligenciju da kloniraju glas njene kćerke kako bi lažirali otmicu i tražili otkupninu od milion dolara.

Pročitajte još

– Ni u jednom trenutku nisam sumnjala da je to ona”, rekla je izbezumljena majka Dženifer DeStefano.

Vijest dolazi u trenutku kada u Americi ima sve više prevaranta koji zovu žrtve i tvrde da su im oteli voljenu osobu i traže novac kako je ne bi povrijedili.

Stanovnica Skotsdejla u Arizoni ispričala je kako je dobila poziv sa nepoznatog broja telefona, na koji se zamalo nije javila. Međutim, sjetila se da je njena 15-godišnja kćerka Bri na skijanju i javila se kako bi se uvjerila da joj se nešto nije desilo.

– Javljam se, čujem kćerkin glas koji kaže ‘Mama!’ i jeca i plače”, kaže majka. Tada se nepoznati muškarac javio i rekao da oteo Bri i da će je nadrogirati i ostaviti u Meksiku, ako ne dobije novac koji traži. Prvo je tražio milion dolara, pa je onda promijenio cifru na 50.000 kada je DeStefano rekla da nema toliko novca.

Ispostavilo se da je sve bilo izmišljeno i da je Bri bila poptuno bezbjedna na skijanju. Prevarant je navodno koristio vještačku inteligenciju da klonira glas njene kćerke. Identitet prevaranta je u ovom trenutku nepoznat, ali stručnjaci za kompjuterske nauke kažu da je tehnologija kloniranja glasa evoluirala do te mjere da se nečiji ton i način govora mogu klonirati koristeći i kratak uzorak glasa, prenosi Telegraf.rs.

Sa većim uzorkom, vještačka inteligencija može imitirati i emocije i druge stvari koje naš glas čine jedinstvenim. Srećom, prevaranti izgleda nisu imali veći uzorak.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije