Digitalna Srpska

Imate Fejsbuk profil od 2007-2022: Možda vam ova društvena mreža duguje pare

Možda imate pravo na dio nagodbe od 725 miliona dolara, odnosno 660 miliona evra, koliko je Meta pristala da platiti u kolektivnoj tužbi, javljaju svjetski mediji.

Imate Fejsbuk profil od 2007-2022: Možda vam ova društvena mreža duguje pare
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kako piše “Dejli mejl”, korisnici koji ispunjavaju uslove su oni koji su imali Fejsbuk profil od 24. maja 2007. do 22. decembra 2022. godine i te osobe moraju da podnesu zahtjev na ovom linku do 25. avgusta 2023.

Tužba, u kojoj Meta nije priznala krivicu, tvrdi da je Fejsbuk pustio korisničke podatke i podatke o prijateljima korisnika bez dozvole trećim stranama.

Prikupili podatke sa 87 milijuna korisnika Fejsbuka

Ovo sve proizlazi iz skandala “Cambridge Analytica” iz 2018. godine, kada je utvrđeno da je kompanija zloupotrebila podatke s desetak miliona Fejsbuk računa dopuštajući pristup trećim stranama.

“Cambridge Analytica” je ranije tvrdila da je prikupila samo podatke od oko 30 miliona Fejsbuk profila, ali prema novim informacijama, izgleda da je prikupila lične podatke od čak 87 milijuna korisnika Fejsbuka.

– Fejsbuk je navodno znao za nepropisno prikupljanje podataka od strane Cambridge Analytice od 2015. i nije preduzeo radnje da zaustavi aktivnost ili obavijesti korisnike sve do marta2018. – objavile su tamošnje vlasti.

Pročitajte još

Sudija odobrio nagodbu

U tužbi piše da Fejsbuk nije pravilno zaštitio sadržaj i informacije korisnika od zloupotrebe ili neovlaštenog pristupa, prenosi b92.

Ovo je omogućilo aplikacijama ‘trećih strana’ da “grupiraju i prodaju pristup privatnim informacijama korisnika Facebook-a, uključujući kompaniju za političko savetovanje ‘Cambridge Analytica’, bez znanja ili pristanka korisnika – tvrdi se u tužbi.

Savezni sudac u Kaliforniji odobrio je u martu Meti nagodbu od 725 miliona dolara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije