Svijet

Imena četiri SMRTONOSNA URAGANA biće zamijenjena

Imena četiri pogubna uragana, koja su prošle godine pogodila dijelove SAD, Centralne Amerike i Kariba, biće povučena i zamijenjena drugim nazivima, saopštila je danas američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu.

Imena četiri SMRTONOSNA URAGANA biće zamijenjena
FOTO RHONA WISE/EPA

Imena uragana Harvi, Irma, Marija i Nejt biće zamijenjena imenima Harold, Idalija, Margot i Najdžel, a ta imena će početi da se koriste tokom sezone uragana 2023, navodi se u saopštenju, a prenosi AP.

Inače, 86 imena uragana povučena su sa liste uragana u oblasti Atlantskog okeana od 1954. godine, napominje američka agencija, koja pojašnjava da se imena povlače “iz razloga vezanih za osjetljivost” ukoliko su oluje bile izuzetno pogubne.

Zemlja pogođena pogubnim uraganom može da zatraži da ime tog uragana bude povučeno uz saglasnost Svjetske meteorološke organizacije, a to zapravo znači da se to ime ne može ponovo koristiti u narednih najmanje 10 godina kako bi se izbjegla javna konfuzija ukoliko bi neka druga oluja dobila isti taj naziv.

Uragan Harvi pogodio je Teksas 25. avgusta usmrtivši najmanje 68 ljudi, Irma je odnijela 44 života, dok je još 85 osoba indirektno izgubilo život na Karibima i Floridi zbog te oluje.

Uragan pod nazivom Marija usmrtio je 31 osobu u karipskoj državi Dominiki i 65 u Portoriku, dok je prilikom obilnih kiša koje je donio uragan Nejt, poplavivši Centralnu Ameriku, poginulo 45 ljudi.