Društvo

IMENOVAN TIM ZA TRGOVSKU GORU Drljača: Eksperti će dokazati naše tvrdnje na osnovu STRUČNIH ANALIZA

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je Savjet ministara današnjim imenovanjem ekspertskog i pravnog tima za problem Trgovske gore dao primjer kako treba rješavati probleme s ciljem zaštite svojih građana.

IMENOVAN TIM ZA TRGOVSKU GORU Drljača: Eksperti će dokazati naše tvrdnje na osnovu STRUČNIH ANALIZA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Savjet ministara je povukao pravi potez i veoma smo zadovoljni što je, nakon određenih nesuglasica, uspješno realizovana inicijativa ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca – rekao je Drljača novinarima.

On je podsjetio da se opština Novi Grad od početka argumentovano protivi odluci Hrvatske da lokacija odlagališta radioaktivnog otpada bude Trgovska gora.

Drljača je istakao da je odabrana lokacija, prema metodologiji kojom se vodila Hrvatska, imala najlošiju ocjenu.

– Ekspertski tim će dokazati naše tvrdnje i dati konačno mišljenje, formirano na osnovu stručnih analiza, što će biti najsnažniji oslonac građana Novog Grada i BiH u borbi protiv namjere Hrvatske da ostvari planove – rekao je Drljača.

Pročitajte još

Ekspertski tim, sastavljen od predstavnika entitetskih, kantonalnih, lokalnih i vlasti na nivou BiH, te naučne zajednice, sačiniće sveobuhvatnu stručnu analizu stanja i uticaja mogućeg odlagališta na Trgovskoj gori.

Ovaj tim će izraditi prijedlog mjera zaštite stanovništva u 13 opština u BiH u slivu rijeke Une, definisati ekonomična i efikasna rješenja za sprečavanje, ublažavanje i praćenje značajnih negativnih uticaja eventualnog odlagališta.

Prvi sastanci ekspertskog i pravnog tima trebalo bi da budu održani u narednih 15 dana.