Svijet

Imunolog iz Njemačke: Virus korona će uskoro biti stvar prošlosti

Međunarodni tim naučnika Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu i Centra za infektivna istraživanja objavio je članak o razvoju posebnih antitijela protiv korona virusa.

Imunolog iz Njemačke: Virus korona će uskoro biti stvar prošlosti
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunšvajgu u Njemačkoj Luka Čičin-Šain uvjeren je da će zahvaljujući brzini razvoja vakcina virus korona uskoro biti stvar prošlosti.

– Ne radi se o vakcini, nego o strategiji koja u osnovi djeluje kao lijek, tako da se antitijela mogu davati ljudima koji su oboljeli od korona virusa, a ne preventivno kao vakcina da se ljudi ne bi razboljeli – rekao je za Dnevnik HTV dr Čičin-Šain o objavljenom članku.

Pročitajte još

Čičin-Šain govori kako su u osnovi napravljena antitijela kakva tijelo inače razvija te se uzimaju od pojedinaca koji ih imaju, unose u epruvetu te se potom mogu davati drugim ljudima koji takva antitijela još nisu stekli kako bi neutralisala virus i na taj način omogućila organizmu odbranu od infekcije.

– Sigurno nismo prvi koji su razvili antitijela, ima i drugih timova. Poznato je da je i Donald Tramp dobio terapiju antitijelima kada se razbolio i to mu je vjerojatno pomoglo, ali novost je da smo mi ta antitijela dobili od seruma pojedinaca još puno prije nego što se pandemija pojavila. Radi se o serumima koji su dobiveni 2018. – 2019., kada taj virus nije ni postojao. Iz njih smo uspjeli izdvojiti ona protutijela koja prepoznaju virus, koja su ga u stanju neutralizovati, i to je vrijednost naše ideje. Ne treba se čekati da netko napravi antitijela kako bismo ih izolirali iz već zaraženih ljudi, nego možemo čim se neka pandemija pojavi, koristeći ovu metodu, izoloviti antitijela iz dobrovoljaca koji nikad nisu ni bili inficirani i vrlo brzo početi razvijati lijek koji može kontrolisati virus. Poenta je u brzini djelovanja protiv novih pandemija – naglasio je Čičin-Šain.

– Svjedoci smo neviđene brzine u razvoju vakcina, EMA je danas odobrila već četvrtu koje dolazi na tržište, peto – Sputnjik – uskoro bi takođe moglo biti odobreno. Dakle, širom svijeta proizvode se vakcine kojima možemo stati na kraj pandemiji. Normalno se vakcina razvija i proizvodi oko pet godina, sada se sve događa u godinu dana. Vidimo da tehnologija pomaže i da će korona virus uskoro biti stvar prošlosti – zaključio je Čičin-Šain, prenosi Avaz.

Prihvati notifikacije