Politika

INCKO U BRISELU "Borba protiv korupcije da bude stvarni prioritet BiH"

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko izjavio je u Briselu da se vladavina prava u BiH mora radikalno ojačati, a borba protiv korupcije treba da postane stvarni prioritet ako BiH želi da postane stabilna i prosperitetna demokratska zemlja, izgrađena na čvrstim temeljima.

INCKO U BRISELU "Borba protiv korupcije da bude stvarni prioritet BiH"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Incko je na sastanku sa evropskim komesarom za pravosuđe Didijeom Rendersom, razgovarao o trenutnoj situaciji u pravosuđu BiH i nepoštivanju vladavine prava na domaćoj političkoj sceni, saopšteno je iz OHR.

On je podsjetio da je u prvom članu Aneksa 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir jasno naznačeno da BiH treba da bude demokratska zemlja koja funkcioniše u skladu sa vladavinom prava.

To su oblasti na osnovu kojih treba donositi sud o iskrenosti političara kada je riječ o njihovom deklarisanom opredjeljenju za put prema EU – naveo je Incko.

On je iskoristio priliku da ukratko iznese ključne probleme u oblasti vladavine prava, uključujući i nepoštivanje odluka domaćih i međunarodnih pravosudnih institucija.

Pomenuo je stalne napade na Ustavni sud BiH i dugogodišnje nesprovođenje presude Ustavnog suda o Mostaru, kao i odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

– Desetine hiljada građana ne mogu iskoristiti svoja građanska prava jer ne mogu glasati u Mostaru i ne mogu biti kandidati na izborima za brojne funkcije u BiH. Ukoliko BiH želi napredovati i zaustaviti odlazak građana iz zemlje, ona mora odlučno krenuti u rješavanje izazova u oblasti vladavine prava – naglasio je Incko.

Na sastanku je razgovarano i o prijedlogu novih pravila za proširenje, situaciji u vezi sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom, te o izvještaju o vladavini prava u BiH koji je pravni ekspert Rajnhard Pribe predstavio Evropskoj komisiji.

Incko je juče u Briselu razgovarao i sa potpredsjednikom Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Verom Jurovom, te podsjetio da pripadnici nacionalnih manjina, kao što su Jevreji i Romi, ne mogu biti kandidati za Dom naroda niti Predsjedništvo BiH, uprkos nekoliko presuda Evropskog suda za ljudska prava koje nalažu suprotno.

Prihvati notifikacije