Društvo

Inspektorat RS o rezultatima rada: Zbog držanja radnika "na crno", poslodavci OVE GODINE KAŽNJENI sa 304.000 maraka

U ovoj godini republički inspektori su do sada obavili oko 3.000 inspekcijskih kontrola prijave radnika, u kojima je po osnovu ugovora o radu kontrolisano 4.780 radnika.

Inspektorat RS o rezultatima rada: Zbog držanja radnika "na crno", poslodavci OVE GODINE KAŽNJENI sa 304.000 maraka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/ RAS SRBIJA

U 96 slučajeva utvrđeno je da zatečeni radnici nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja, zbog čega su poslodavcima izrečene kazne u iznosu od 304.000 KM, saopšteno je iz Inspektorata RS.

– Ovim putem skrećemo pažnju poslodavcima da su mjere i kazne za neprijavljivanje radnika, koje su propisane Zakonom o poreskom postupku, mnogo veće i rigoroznije od sankcija koje propisuje Zakon o radu, te podrazumijevaju i privremenu zabranu obavljanja djelatnosti zbog nepodnošenja prijave u Jedinstveni sistem. Novčane kazne koje su propisane Zakonom o poreskom postupku za neprijavljivanje radnika iznose od 10.000 do 30.000 KM za pravno lice, od 3.000 KM do 9.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000 KM do 9.000 KM za fizičko lice preduzetnika – naglašavaju u Inspektoratu RS.

Dodaju da, ako u toku kontrole inspektor utvrdi da poslodavac nije podnio prijavu za registraciju radnika u Jedinstvenom sistemu, usmenim rješenjem poslodavcu izriče mjeru zabrane obavljanja djelatnosti do otklanjanja nepravilnosti, a najmanje u trajanju od 15 dana.

– Izuzetno, mjera zabrane obavljanja djelatnosti neće se izvršiti ako poslodavac u roku od 72 sata od izricanja usmenog rješenja dostavi inspektoru dokaz o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i uplati novčane kazne izrečene prekršajnim nalogom zbog angažovanja radnika na crno. Ovim putem apelujemo na poslodavce da ne čekaju dolazak inspektora, već da uredno regulišu radni status svih radnika koje angažuju, te da se ne izlažu riziku od kažnjavanja – poručuju iz Inspektorata RS.

Prihvati notifikacije