Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

INSPEKTORIMA RUKE VEZANE Radnici prijavljuju isplaćivanje plata u kešu, ali se PLAŠE OTKAZA

Biznis
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Inspektori Poreske uprave FBiH obavili su tokom ove, ali i prethodnih godina kontrole poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u gotovom novcu, u koverti, odnosno kešu. Prijave su dobijali najčešće od građana i radnika.

Kako su rekli iz Poreske uprave FBiH, prijave su bile opravdane, a ova pojava prisutna je u privatnom sektoru.

– U slučajevima isplate plate u gotovom novcu, odnosno u koverti, obračun i uplatu doprinosa i poreza na dohodak radnicima poslodavci obavljaju na zakonom propisanu minimalnu osnovicu, a isplatu razlike plate obavljaju u gotovom novcu bez evidentiranja ovih isplata u propisanim knjigovodstvenim evidencijama. Ukoliko o ovim isplatama i vode neke evidencije, to su evidencije koje poslodavcima služe za njihovu internu upotrebu i ne nalaze se u poslovnim prostorijama, niti se u postupku kontrole predočavaju poreskim inspektorima. Zbog toga je isplatu dijela plate u gotovom novcu vrlo teško dokazati – rekli su iz PUFBiH.

U nedostatku ovakvih materijalnih dokaza, jedino dokazno sredstvo putem kojeg bi se ove činjenice u postupku inspekcijskog nadzora mogle dokazati su izjave radnika o stvarnom iznosu primljenih neto plata.

Nažalost, iz Poreske uprave ističu kako radnici nisu spremni na saradnju s poreskim inspektorima zbog straha od eventualnog otkaza. To stvara problem inspektorima koji bi kaznili poslodavce, ali su im “ruke vezane” zbog manjka materijalnih dokaza.

– S druge strane, vrlo stroga, jasna i precizna su osnovna načela i pravila upravnog postupka, prema kojima se rješenje doneseno u postupku inspekcijskog nadzora mora zasnivati na činjenicama, odnosno činjeničnom stanju koje je jasno i nedvosmisleno utvrđeno i potkrijepljeno odgovarajućim dokazima. U suprotnom, rješenja donesena u postupku inspekcijskog nadzora su nezakonita i kao takve ih poništavaju više instance – rekli su iz PUFBiH.

Inspektori iz Republike Srpske najavili su prošle sedmice da će uskoro započeti pojačane kontrole u cilju otkrivanja poslodavaca koji isplaćuju plate u kovertama. Akcent će biti na firmama koje isplaćuju minimalnu platu radnicima.

– Ovo zakonsko rješenje Vlade RS ima za cilj veću platu za radnike i prevođenje cjelokupnog novčanog iznosa koji radnik dobije u legalne tokove, odnosno smanjenje sive zone rada – saopšteno je iz Poreske uprave RS.

Poručili su kako očekuju pomoć od radnika koji mogu to prijaviti na brojeve telefona i elektronsku adresu Poreske uprave RS, a inspektori Poreske uprave RS će po zaprimljenoj prijavi istražiti tog poreskog obveznika.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO