Politika

"INSTITUCIJE KULTURE BEZ PODRŠKE" Crnadak nezadovoljan radom Savjeta ministara

Nezadovoljan radom Savjeta ministara i smanjenjem budžeta za institucije kulture, oglasio se potpredsjednik PDP Igor Crnadak, koji smatra da je Savjet ministara imao loše rezultate u prvoj godini rada.

"INSTITUCIJE KULTURE BEZ PODRŠKE" Crnadak nezadovoljan radom Savjeta ministara
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Nakon što su institucije kulture Republike Srpske ostale bez podrške u vidu dodjele sredstava iz tekućeg granta o sufinansiranju od strane Savjeta ministara BiH, potpuno je logična reakcija direktora Arhiva Republike Srpske, koji je jedan od mnogih opravdano nazadovoljnih radnika u kulturi u Republici Srpskoj – rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Crnadak kaže da ovaj saziv Savjeta ministara, nažalost, iz dana u dan ide iz greške u grešku.

Pročitajte još

– Nakon izuzetno loših rezultata u prvoj godini rada na drugim poljima – nerješavanja pitanja migranata, neadekvatne reakcije na suočavanje sa ekonomskim posljedicama pandemije virusa korona, neispunjavanja uslova za nastavak evropskog puta BiH – sada je na red došla i ova odluka, kojom se nanosi šteta institucijama kulture Republike Srpske – ističe Crnadak.

On dodaje da je ponosan što je za vrijeme učešća PDP u radu Savjeta ministara, obezbijeđeno da brojne važne institucije kulture, poput Narodnog pozorišta Republike Srpske, dobiju najveće grantove do tada.

– Podrška je bila kontinuirana tokom našeg djelovanja u Savjetu ministara i pomoglo se da institucije kulture riješe građevinske i rekonstruktivne radove, te da unaprijede programski sadržaj. Takođe, podržali smo učešće naših institucija na važnim međunarodnim smotrama, poput Bijenala u Veneciji 2017. godine, gdje se predstavio Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske. Predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara trebali su, ako ništa dugo, samo da nastave ovakve prakse i djelovanje, ali nisu ni to – zaključio je Crnadak.