Kultura

“KULTURA BEZ BARIJERE” U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS instalisan lift za osobe sa invaliditetom

Lift za osobe sa invaliditetom vrijedan 70.000 KM, koji je instalisan u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, omogućiće aktivnije uključivanje ovih ljudi u kulturni život, izjavila je pomoćnik ministra prosvjete i kulture Srpske Tanja Đaković.

“KULTURA BEZ BARIJERE” U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS instalisan lift za osobe sa invaliditetom
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Đakovićeva je istakla da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske 2020. godine započelo realizaciju projekta “Kultura bez barijere” za koji je izdvojeno 310.000 KM, a prvi partner je bila Narodna i univerzitetska biblioteka.

– Projektom smo obuhvatili sve lokalne zajednice u Srpskoj, dok ih je 19 poslalo zahtjeve za uklanjanje fizičkih barijera. Tako smo omogućili invalidima da se uključe u kulturni život Republike Srpske i izuzetno smo ponosni na ovaj projekat, jer na neki način predstavlja socijalnu inkluziju – rekla je Đakovićeva.

Pročitajte još

Direktor Biblioteke Ljilja Petrović Zečić kaže da će ugradnjom lifta biti olakšan pristup ljudima sa invaliditetom ovoj ustanovi kulture.

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske danas je otvorena i izložba “Reklamiranje i oglašavanje u staroj štampi – Ne košta ništa pročitati ovu objavu” autora Berislava Blagojevića.

– Vidljivo je da smo bili u mogućnosti da ispratimo određene trendove, pa čak i u grafičkoj opremi i tehničkoj pripremi. Pretražili smo na hiljade stranica, a najviše informacija smo dobili iz lokalne štampe – poručio je Blagojević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije