Digitalna Srpska

INTERNET U SEOSKIM DOMAĆINSTVIMA “Postoje naselja za koje operatori nisu zainteresovani”

Izgradnja širokopojasne mreže u ruralnim područjima od ključnog je značaja za uključivanje svih građna Srbije u digitalno društvo.

INTERNET U SEOSKIM DOMAĆINSTVIMA “Postoje naselja za koje operatori nisu zainteresovani”
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Izjavila je ovo ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poslije potpisavanja prvih ugovora sa operatorima za ovaj posao.

Realizacijom prvih ugovora brži i stabilni internet dobiće 5.500 domaćinstava u 34 naselja područjima Novog Pazara, Prijepolja, Gornjeg Milanovca, Vladičinog Hana, Knjaževca, Valjeva, Loznice. Ljubovije i Bačke Topole, saopštilo je Ministarstvo.

– To znači da će na hiljade mladih dobiti mogućnost savremenog obrazovanja, dok će privrednici u tim područjima moći bolje i uspješnije da posluju. Ovaj projekat omogućava i razvoj preduzetništva u oblasti poljoprivrede, usluga, domaćeg turizma, kulturne baštine – izjavila je Matić.

Pročitajte još

Operatori se tada nisu prijavili za uvođenje širokopojasne mreže u 15 naselja.

– Postoje naselja za koje operatori nisu zainteresovani čak ni uz finansijsku podršku države, tako da ćemo i za ta naselja i za te porodice obezbijediti internet i šansu za normalan život u digitalnoj budućnosti – rekla je ministarka Matić.

Projekat zajedničke izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predijelima, u prvoj fazi uključuje ukupno 600 naselja sa oko 90.000 domaćinstava a planirano je da bude završen u 2022. godini, piše Telegraf.

Prihvati notifikacije