Banjaluka

Intervju sa Draškom Stanivukovićem “Radimo na važnim projektima, Banjaluka je veliko gradilište”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u intervjuu za Srpskainfo odgovarao je na najbitnija i najaktuelnija pitanja u gradu. U posljednjim mjesecima, najaktuelnija je priča oko gradnje teniskih terena i kompleksa u parku “Mladen Stojanović” kao i toga da Grad Banjaluka još nema najbitniji planski dokument. 

Draško Stanivuković - intervju
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Trenutno je aktuelan i sukob između dvojice opozicionara Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića, koji su se donedavno zvali saborcima i bili ljuti neprijatelji trenutne vladajuće strukture, a danas, su u sukobu između sebe.

Hoćete li nastaviti sukob sa Vukanovićem?

Pola godine sam ćutao. Rekao sam uredu, nadajući se, vjerujući i šaljući poruke optimizma, vjere, bratstva. Drugačiji smo po nekim pogledima, shvatanjima. To je prirodno unutar porodice, da ne kažem unutar opozicije. Sugerisao sam mu sto puta na ličnom planu da griješi i da laže o gradu Banjaluci. Čak i kada mu dostavite dokaze, on napiše svoju priču, ne interesuju ga uopšte. Nisam želio da tužim, spor je to proces.

Da li je to i definitivno kraj saradnje?

U tom pravcu sam imao potrebu da mu pošaljem nekoliko poruka, potpuno neprovjerenih, bez bilo kakvog truda. A on to bez bilo kakvog filtera objavljuje. Što se mene tiče, ja tu priču stavljam ad akta i žao mi je što tako đonom ide prema svima nama. Prema patrijarhu, prema saborcima, prijateljima. Sve dalje što on priča, pada u vodu jer je pokazan način kako on radi. Imamo prečih poslova i zadataka u Banjaluci. Pitanja građana su važnija od Vukanovića i mene.

Ni tu stvari nisu baš stajale najbolje. Mnogo prašine diglo se oko gradnje sportske dvorane. Da li je bila predviđena regulacionim planom, ako nije, kada je “ubačena” i zašto?

U oktobru prošle godine vam se na sto odjednom kao gradonačelniku stavlja svjetska ponuda. Rečeno mi je da je potrebno zavrišiti nešto što nije moguće tako rano završiti. Nama je naravno bilo lakše reći “Ne može, hvala i doviđenja”. Našli smo jedini mogući prostor gdje je ucrtana koncertna dvorana koja po svojim karakteristikama, unutrašnjim i spoljnim dosta sliči i može se pretvoriti u sportsku dvoranu. Kada smo našli tu lokaciju, krenuli smo da sve prilagođavamo, da bude u skladu sa svim propisima. Sve dozvole su pratile dinamiku radova. U konačnici, kada trebamo privesti kraju namjenu, tada treba promjena regulacionog plana. U javnosti se govorilo da mi nemamo građevinsku dozvolu. Mi trenutno svakako radimo pripremne radove, za koje imamo dozvolu. Do privođenja objekta namjeni, imaćemo svaki papir i dokument.

Pročitajte još

 Zašto još Grad nema urbanistički plan

Urbanistički plan, sam po sebi prolazi svu saobraćajnu komunikaciju u gradu, vodovodnu, elektro, sve ijednu infrastrukturnu, građevinsku, sportsku, kulturnu. Dokument koji se sastoji iz 1.000 poddokumenata i naravno 1.000 većih ili manjih interesa. Da sve to uradite, potrebno je dvije, tri godine. Grad maksimalno žuri, ali postoje rokovi koji su predviđeni. Mi vjerujemo da je to ova godina. Ono što mogu uraditi sa svoje strane je da ćemo sve pripremiti, ali je Skupština koja se posljednja izjašnjava. Imamo nekoliko bitnih tačaka, npr. kod psihijatrije koja se izmješta, gdje su predviđene neke zgrade, ja sam insistirao da tu bude nova banjalučka gimnazija ili srednjoškolski centar, vjerovatno ona po ugledu na onu davnu. Isto tako smo kod Delte tražili da se ucrta najveći park. I naravno da se mnoge stvari definišu. Imamo mnogo atraktivnog zemljišta. Na Paprikovcu, recimo, investitori hoće zgrade, mi smo rekli “tu će ići Opšta bolnica”. 

Draško Stanivuković - intervju
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U parku “Mladen Stojanović” gradi se najveće dječije igralište. Do kada će biti završeno, koliko će koštati?

To je najveće i najmodernije. Takva igrališta se naplaćuju, jer je to adrenalin park sa 12 kula, čak i visine po 6-7 metara koje unutra imaju sav sadržaj za djecu, sa zip lajnom, sa najmodernijim spravama na kvadratnoj površini od 1.500 kvadratnih metara, jedinstvenog oblika. Cijena sa preuređenjem postojećeg igrališta je preko 700.000 KM. Najskuplje igralište ranije je bilo oko nekih 200.000 KM. Ali ja nekada namjerno kažem cijenu, jer ćemo dobiti ono što je potrebno Banjaluci. Šta je ideja? Da u svakom naselju bude lokalno igralište. Ono je lijepo, atraktivno za tu mjesnu zajednicu. Ali ako želite da odvedete dijete gdje najviše voli, obožava, da zaista uživa sa svojom porodicom, u najljepšem dijelu našeg grada, a to je park “Mladen Stojanović”. I zato je ovaj sadržaj. Ujedno, to će biti i fan park cijelog kompleksa i ATP turnira i budućih događaja. Radimo i tu trim stazu, i radimo trampolinu koja će biti uz to igralište atraktivna. Da dijete ne morate staviti u automobil i odvesti u Beograd, Zagreb ili Beč da nešto vidi, ne, odvedite ga do parka ili u neki drugi dio Banjaluke i vidjeće svijet.

Najavljujete i gradnju hotela Palas, kada počinju radovi? Da li je istina da će u najstrožem centru grada za koju godinu biti izgrađeno više višespratnica? 

Mi očekujemo početak gradnje u mjesecu martu. Procedure su izazovne. Sam dokaz da četiri decenije takvo nešto nije ni počelo, a da smo mi na nekoliko dana i sedmica od početka rušenja pa gradnje najvrijednijeg, najmodernijem i najluksuznijeg objekta koji će biti simbol grada, koji će zapošljavati nekoliko stotina ljudi. Investicija vrijedna blizu 60 miliona. To je najveći arhitektonski poduhvat u istoriji ovog grada. Ovo je jedan od najvećih uspjeha, ne nove, nego svih gradskih administracija. Ja sam ponosan što sam trenutno na čelu i najiskreniji da budem, najodgovorniji sam za ovo što se desilo. Izgled centra grada će zadržati svoj duh i dušu uz primjese nečega modernog, shodno 21. vijeku. Naredne sedmice, evo ekskluzivno, raspisujemo javnu nabavku za početak gradnje Centralnog spomen – obilježja. Nikad nismo došli na takav korak. Ako se naredne sedmice raspisuje, odmah u junu se može graditi. To je pred početak ljeta i realno je da naredne godine bude završen. 

Šta će sada biti sa javnim prevozom i da li ima naznake da Grad preuzme javni prevoz?

Draško Stanivuković - intervju
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Mi završavamo studiju javnog prevoza koja će mnogo pokazati i stvari koje treba mijenjati. Nas ne interesuje vlasnička struktura, mi imamo naše postavljene principe, imamo ugovorne obaveze koje nisu najkvalitetnije jer su potpisane nekad prije. Dužni su svi da ih se pridržavaju. Redovi vožnje nisu vraćeni nikada na 100 posto, još od doba korone. Grad Banjaluka se priprema na potpunu transformaciju javnog prevoza kroz tu studiju. Znaćemo sve profitabilne i neprofitabilne linije, odnosno, gdje se treba subvencionisati. To znači da ćemo vjerovatno i neke stvari po tom pitanju mijenjati. Naredne godine donijećemo odluku o potpuno besplatnom javnom prevozu za sve penzionere. To znači da će mnogo veći broj ljudi biti u javnom prevozu, što je naš strateški cilj. 

Šta će biti sa deponijom u Ramićima i na koji način ćete riješiti ovaj problem, pošto je DEP-OT najavio da će odvoz smeća biti do 30. juna?

To su veliki izazovi, međusobni sukobi, gdje se od Grada očekuje da bude moderator u presuđivanju. Deponija u Ramićima nije samo banjalučki problem, naravno, mi smo najviše zainteresovani, ali je to problem i Prnjavora i Gradiške, Prijedora i okolnih gradova koji gravitiraju oko deponije. Iskoristićemo sve svoje kapacitete za normalizaciju odnosa, pronalaženje rješenja i naravno povećavanje kapaciteta i DEPOT i Čistoće. Pripremamo se za jednu stratešku odluku, da nekoliko miliona maraka uložimo u nekoliko desetina kontejnera u centru Grada. Predložićemo tu odluku Skupštini, da je svaki investitor dužan da u svakoj zgradi pravi podzemni kontejner. I mi samim tim rješavamo problem jednostavnog odlaganja smeća u centru grada. Podzemnim i nadzemnim garažama i podzemnim kontejnerima vi radite potpuni zaokret u Gradu po pitanju parkiranja, a i odvoza smeća.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije