Banjaluka

"NEĆEMO S NJIMA U VLAST" Sastanak Stanivukovića, rukovodstva Skupštine i odbornika bez rješenja

Skoro 80 dana bez sjednice Skupštine grada Banjaluka, pa reakcije i konsultacije, ali sudeći po sastanaku u Gradskoj upravi, konkretnih rješenja nije bilo.

Konsultacije gradskih vlasti oko održavanja skupštine grada
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sjednica Kolegijuma možda će biti održana u ponedjeljak, sjednica Skupštine možda krajem juna. Na sastanku se polemisalo o dosta toga, a nijedna strana, po svemu sudeći, nije odstupala puno od svojih ranijih stavova. Do kompromisa nije došlo.

Dugo je trajao sastanak gradonačelnika Draška Stanivukovića sa rukovodstvom Skupštine grada, šefovima odborničkih klubova i odbornicima. Bilo je razgovora o poslovanju “Akvane”, koje je bez odluke Skupštine grada ugroženo. Razlog je što se bez skupštinske odluke ne može ići sa daljim aktivnostima na restrukturisanju i isplati naslijeđenih dugovanja, a što je obaveza do 30. juna.

Daleko je kompromis

Bilo je razgovora i o novoj školi u Adi, odnosno upisnoj politici. Ovo pitanje bi, takođe, trebalo da bude riješeno do 30. juna.

– Da li će se naći na dnevnom redu, upitno je, a neophodno je – kaže za Srpskainfo odbornica Dijana Ješić.

odbornici u skupštinskim klupama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mada ni jedna ni druga strana nije puno odstupala od svojih principa, dogovoreni su neki koraci. Ali niko ne može da kaže dokle će se stići.

– Vidjećemo šta će se od tačaka naći na dnevnom redu Kolegijuma. Ako u ponedjeljak bude Kolegijum, oko 29. juna mogla bi da bude održana sjednica Skupštine grada – kaže ona.

Odbornik Saša Lazić, koji je prisustvovao konsultacijama, kaže da ne razumije u čemu je problem da se sjednice Skupštine grada održavaju i da se nije smjela preći crvena linija.

– Ne smije grad da trpi. Prijeđena je crvena linija, lagano su privatizovali tu situaciju i jedni i drugi. A rješenje se moralo naći da sve u gradu funkcioniše – ističe on za Srpskainfo.

Insistiraju na načelnicima

Problem za skupštinsku većinu je što nema načelnika odjeljenja, već umjesto njih rade ovlašteni potpisnici.

– Kako je tri godine moglo na taj način, a  sada ne može – upitao je nedavno Stanivuković.

Pročitajte još

Dragan Milanović, šef kluba odbornika PDP, poručio je kako zahtjevi skupštinske većine ne mogu biti razlog da se sjednice ne održavaju i ne rješavaju problemi koji dugo čekaju.

– Oni se pozivaju na mišljenje ministarstva i insistiraju na raspodjeli načelničkih mjesta, na šta ne pristajemo. Tu je pat pozicija. U ponedjeljak ćemo imati Kolegijum, zakazaćemo sjednicu, pa ćemo vidjeti šta će od tačaka proći. Ključne tačke su problemi “Akvane”, te da se donese odluka o upisu djece u novu školu u Adi, što ne može bez odluke Skupštine grada. Dugoročno se uskraćuju prihodi Gradu, što je dodatni problem. Od cijele ove situacije štetu imaju građani  – kaže on za Srpskainfo.

“Politička ucjena”

Gradonačelnik Draško Stanivuković kaže da skupštinska većina ne želi da održi sjednicu dok se njihovi zahtjevi za imenovanjem načelnika odjeljenja ne ispune.

– Zagovaraju tezu da akti koje predlažu aktuelni ovlašteni potpisnici u odjeljenjima nisu zakoniti. Predlažu da imenujemo vršioce dužnosti koje oni izaberu, a to u prevodu znači da nam nude vlast, što je za nas neprihvatljivo. Ovo nisu pravni, već politički prijedlozi, a mi s njima nećemo u vlast – istakao je Stanivuković.

Dodaje da je, nakon višečasovnog sastanka, određen termin sjednice Kolegijuma za ponedjeljak, a termin za sjednicu Skupštine Grada za 29. juni.

draško stanivuković gradonačelnik bl
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Rekli su da će održati sednicu na kojoj će se naći pet, šest dokumenata, za koje oni smatraju da su pravno valjani, ali ti dokumenti nisu od strateške važnosti, jer ne rješavaju pitanje preduzeća „Akvana“, pitanje besplatnih građevinskih dozvola, niti pitanje mosta u Česmi, puta kroz Kuljane, Motike i Priječane, kao ni druge putne infrastrukture koju radimo, a za koju moramo riješiti imovinsko-pravne odnose – naglasio je Stanivuković.

Ocijenio je ovakvo postupanje kao čistu političku ucjenu. Istakao je da će ostati politički korektan i sačekati potez skupštinske većine, te izrazio nadu da će odbornici shvatiti ozbiljnost situacije i posljedice koju nedonošenje strateških odluka ima na funkcionisanje Grada. U protivnom, kako je naveo, biće prinuđen da preduzme određene mjere.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije