Politika

“Islam druga najveća religija u Rusiji” Kalabuhov poručio da postoje preduslovi za učešće Bošnjaka u razvoju dvije zemlje

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da postoje objektivni preduslovi za učešće Bošnjaka kao jednog od konstitutivnih naroda BiH u razvoju obostrano korisne saradnje BiH i Rusije.

“Islam druga najveća religija u Rusiji” Kalabuhov poručio da postoje preduslovi za učešće Bošnjaka u razvoju dvije zemlje
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Igor Kalabuhov

Njena osnova su zajednički etnički korijeni, duboke istorijske tradicije, solidarnost u antifašističkoj borbi, zajednička potraga – između ostalog, i na osnovu islamskih vrijednosti – za odgovorima na izazove našeg vremena -ocijenio je Kalabuhov.

Pročitajte još

U autorskom tekstu za današnje sarajevsko Oslobođenje posvećenom muslimanima u Rusiji, Kalabuhov napominje da suživot brojnih predstavnika različitih vjerskih konfesija i nacionalnosti nimalo ne odgovara jednostranoj slici Rusije koju šire zapadni mediji.

– Islam je druga najveća religija u Ruskoj Federaciji nakon hrišćanstva. Muslimani u Rusiji razvijaju se i žive slobodno, uživajući sva prava koja imaju ostali građani zemlje -istakao je Kalabuhov.

Navodeći da u Rusiji trenutno živi više od 20 miliona muslimana, od kojih većina u Ingušetiji, Dagestanu, Čečeniji, Baškortostanu i Tastartanu, ruski ambasador zaključio je da su se u toku istorijskog razvoja razvile tradicije mirnog suživota predstavnika različitih religija, te razumijevanje potrebe za jačanjem zajedničke države.

Prihvati notifikacije