Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ISPOŠTOVAN PLAN Adžić: Budžetski suficit 856.500 maraka

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Odbornici Skupštine grada Gradiška usvojili su danas izvještaj o izvršenju budžeta opštine Gradiška za prošlu godinu, prema kojem su budžetski prihodi iznosili 33.838.885 KM, a rashodi i izdaci 32.982.384 KM.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da su prihodi ostvareni 99 odsto u odnosu na planirane, te da je budžetski suficit 856.500 KM, što pokazuje finansijsku disciplinu i poštovanje budžetskog plana.

– Poreski i neporeski prihodi su za 10 odsto ili 2,1 miliona KM veći u odnosu na 2017. godinu, a direktni prihodi jedinice lokalne uprave su veći za oko 1,5 miliona KM – naveo je Adžić.

On je istakao da su u realizaciji budžeta kapitalne investicije bile zastupljene u iznosu od oko 20 odsto, što je značajan iskorak u odnosu na prethodnih pet godina.

Adžić je naveo da su realizovana značajna sredstva grantova Vlade Republike Srpske, Evropske komisije, UNDP-a i razvojnih agencija zemalja članica EU, a da je jedan dio tih sredstava ostao na računu posebnih namjena i biće utrošen u ovoj godini.

On je rekao da je Skupština grada usvojila odluke u vezi sa prihvatanjem grantovskih sredstava švajcarske državne agencije “Seko” u iznosu od 3,8 miliona evra i njemačke državne banke od 10.266.845 evra, koji su u vezi sa projektom “Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška” i prvu fazu ovog projekta, a što je uslov da se operativno krene u njegovu realizaciju.

On je pojasnio da je riječ isključivo o grantovskim sredstvima, koja su u prvoj fazi planirana u iznosu oko 14 miliona evra, a namijenjena su za rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione mreže i izgradnju glavnog gradskom prečistača.

– U drugoj fazi projekta grant bi trebalo da iznosi dodatnih oko 10 miliona evra, odnosno sve ukupno oko 50 miliona KM, što su sredstva koja lokalna uprava sama ne može da obezbijedi. Međunarodne organizacije nisu spremne donirati sredstva lokalnim upravama koje nisu dobro organizovane i koje ne prave sistemska rješenja. Gradiška je pokazala da je zrela lokalna uprava koja vodi računa o potrebama građana i privrednika – zaključio je Adžić.

Odbornici Skupštine grada usvojili su i izvještaje o realizaciji programa zajedničke komunalne potrošnje, uređenja građevinskog zemljišta, komunalne infrastrukture, tekućeg održavanja i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanih puteva i tekućeg održavanja hidromeliracionog sistema za prošlu godinu.

Gradska skupština je na 23. redovnom zasjedanju usvojila i izvještaje o realizaciji programa socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata, kao i izvještaj neprofitnih organizacija o korištenju sredstava budžeta opštine za 2018. godinu.

Usvojene su informacije o poslovanju komunalnih preduzeća “Vodovod”, “Toplana” i “Gradska čistoća”, kao i informacija o radu Javnog preduzeća “DEPOT” Banjaluka za 2018. godinu i informacija o radu Pravobranilaštva Republike Srpske – sjedište zamjenika Banjaluka za prošlu godinu.

Odbornici su usvojili odluke o davanju saglasnosti na inicijativu za podizanje spomenika Veljku Čubriloviću, o dodjeli javnih priznanja grada Gradiška i o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom redu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO