Društvo

Potpuna rekonstrukcija rješava problem: Oluja otkrila slabosti seoske elektro-mreže u Gradiški (FOTO)

Da bi dugoročno obezbijedili redovno snabdijevanje strujom u gradiškim selima, neophodna je potpuna rekonstrukcija mreže niskog napona. Olujno nevrijeme otkrilo je slabe tačke ovog sistema, a desetine sela, nekoliko dana nema struje.

Oborene drvene elektro bandere
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Veliki dio električnih stubova je oboren, žice pokidane, domaćinstva bez struje trpe nesagledive štete. Najteža situacija je u podgradačkom, turjačkom i topolskom kraju. Mještani smatraju da je krajnje vrijeme za potpunu zamjenu drvenih bandera postavljenih prije pola vijeka.

– Bandere su istrunule, vjetar i oluja su ih oborili… Nema tu popravke, jer je i prije ovog nevremena svima bilo jasno da je elektro-mreža dotrajala i da je rekonstrukcije prijeko potrebna. Električari ne mogu, u kratkom roku, stići na toliko mjesta, da bi sistem bar djelomično i privremeno osposobili – kazao nam je Milan Škorić iz mašićkog zaseoka Gaj, gdje struje nema nekoliko dana.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Ista situacija je u drugim selima, izuzev prigradskim naselja Gradiške.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić potvrdio je za Srpskainfo da je dogovoren tematski sastanak predstavnika Grada Gradiška, Ministarstva energetike i rudarstva te Elektrokrajine, na temu rekonstrukcije mreže niskog napona. On je tim povodom kontaktirao sa resornim ministrom Petrom Đokićem i direktorom Elektrokrajine Draganom Čavićem.

– Insistiramo da Elektrokrajina dostavi plan rekonstrukcije niskonaponske mreže na području Gradiške. Smatram da je došlo vrijeme da o tome odgovorno i konkretno razgovaramo. Naši građani više ne mogu podnijeti štete jer i prije ove oluje, do višednevnog prekida u snabdijevanju strujom dolazilo usljed većeg pljuska, vjetra ili snijega – kategoričan je gradiški gradonačelnik.

Pročitajte još

On smatra da je sadašnje stanje niskonaponske mreže neodrživo, podsjetivši da je masovna elektrifikacija rađena od 1968. do 1974. godine. Čak 60 odsto električnih stubova su drveni, čiji vijek upotrebe je davno prošao.

-Krajnje je vrijeme da se pristupi rekonstrukciji niskonaponske mreže, prioritetno u brdskom dijelu.  Takođe, mnogo bolja situacija nije ni u lijevčanskom kraju – pojasnio je Adžić. Ukupna dužina ove mreže na području Gradiške je 1 800 kilometara.

Zoran Adžić
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Mještani i električari u zajedničkoj akciji

U Bereku i Mašićima mještani i električari zajednički saniraju štete od nevremena. Ljubo Jojinović izBereka kaže da je situacija u ovom selu veoma teška. Osim elektro-mreže, oštećeni su objekti, poljoprivredni usjevi, infrastruktura…

Slavko Zeljić iz Bereka je dobio jednu fazu, ali već četiri dana ne može samljeti žito za stoku. Hranu iz zamrzivača je bacio. Rede Vranković iz Mašića je bez struje nekoliko dana. To nije jedini njegov problem. Grad je uništio plastenike i  povrće na 15 dunuma.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Rukovodilac gradiške terenske jedinice „Elektrokrajine“ Uroš Kukić rekao je da su uspostavili napon na svim dalekovodima i trafostanicama, ali da zbog kvarova na niskonaponskoj mreži još oko 500 potrošača u Bereku i Mašićima nema struje.

Najviše kvarova bilo je na dalekovodu Berek, gdje je mnogo polomljenih betonskih stubova. Na terenu je 75 radnika, a 20 došlo u pomoć iz drugim gradova i opština.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije