Digitalna Srpska

ISPRESKAKALA DIREKTORKU FEJSBUKA “Šta uraditi sa NEPROVJERENIM političkim reklamama?”

Novinarka Keti Karik ispreskakala je glavnu operativnu direktorku Fejsbuka Šeril Sandberg zbog politike objavljivanja političkih oglasa bez provjeravanja istinitosti informacija. Na panelu “New Establishment Summit”, koji već šestu godinu zaredom organizuje “Veniti fer”, pitala ju je kako platforma namjerava da spriječi širenje lažnih informacija u vezi sa predsedničkim izborima u SAD 2020.

ISPRESKAKALA DIREKTORKU FEJSBUKA “Šta uraditi sa NEPROVJERENIM političkim reklamama?”
FOTO: IM LO SCALZO/EPA

Sandberg je naglasila da je transparentnost Fejsbuka “dramatično drugačija” u odnosu na 2016, te da korisnici sada mogu da vide odakle stranica potiče i prate sve predsjedničke spotove, a Karikova je iskoristila priliku da je pita o politici platforme da ne provjerava tačnost informacija iznjetih u političkim propagandnim spotovima.

Zašto je Fejsbuk prošlog mjeseca najavio da neće proveravati tačnost političkih reklama? – upitala je ona, ukazujući na to da je Mark Zakerberg pravdao tu odluku, iako je izrazio zabrinutost zbog erozije istine na mreži. U čemu je logika takve odluke?

Karik je čak odgovorila umesto Sandbergove.

– Znam da ćete reći: “Mi nismo medijska organizacija, mi smo platforma”.

Sandberg je odgovorila da je to težak dijalog i da uzburkava emocije.

– Mi to ne radimo zbog novca – rekla je ona. Ne navodeći brojke, naglasila je da politički propagandni program ima “veoma mali” udio u profitu kompanije.

– Objavljujemo političke reklame zato što stvarno vjerujemo da su one dio političkog diskursa – rekla je Sandberg.

Karikova se, međutim, nije zaustavila na tome, ističući da to, praktično znači da Fejsbuk, za razliku od velikih medijskih organizacija, koje intenziviraju provjeru informacija i pojačavaju odgovornost, Fejsbuk poručuje da ako “kao političar želite da širite laži, iskrivljene informacije i ne baš suptilne rasističke primedbe, onda ste dobrodošli na našoj platformi”.

Sandberg je i dalje uporno naglašavala da se Fejsbuk obavezao na transparentnost i slobodu govora, u skladu sa govorom Marka Zakerberga, koji je u govoru u Džordžtaunu prošle nedjelje rekao da ne želi da “cenzuriše političare, niti vijesti u demokratiji”.