Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ISTI RADNIK DAJE I HLJEB I KUSUR Stari problem u trgovinama sada došao do izražaja

Banjaluka
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Iz Pokreta potrošača upozoravaju da treba još pojačati mjere higijene u prodavnicama, naročito pekarama, gdje isti radnik uslužuje kupce i vraća kusur.

Svi radnici u prodavnicama kao mjere prevencije nose maske i rukavice, ali apsurdno je i nehigijenski, primjećuju građani, što mnogi od njih zaštitnim rukvicama istovremeno pakuju hranu i uzimaju novac.

Iz Pokreta potrošača “DON” podsjećaju da je ovaj problem koji je bio evidentan i prije vanrednog stanja, sada posebno došao do izražaja.

Što se tiče mjera zaštite u trgovinama, ističu, one su vidljive u mjeri koliko je to propisano.

– Dodatne mjere da se uradi preraspodela radnika i podjela posla u nekim tržnim centrima je vidljiva, dok u mnogim nije. Što se tiče pekara, tu se najviše primjeti da jedan radnik obavlja i prodaju i naplatu hljeba što svakako u ovoj situaciji traba pod hitno zabraniti  ili sankcionisati. Ista dešavanja su i u manjim radnjama gdje ionako jedna osoba obavlja sve – govori izvršna direktorka udruženja “DON, Murisa Marić, dodajući da je neophodno da inspekcijski organi učine sve da se uredi i ovaj dio poslovanja.

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove poručuju da svakododnevo kontrolišu preduzetnike  i privredna društva kojima je dozvoljen rad u vreme vanredne situacije.

Utvrđeno je, ističu, da se poslodavci uglavnom pridržavaju preporuka iz naredbi Štaba za vanredne situacije grada Banjaluka i Republičkog štaba za vanredne situacije.

– Smatramo da su poslodavci ozbiljno shvatili i Naredbu i Preporuke iz Naredbe i da strogo vode računa da se pridržavaju iste – odgovorili su gradski inspektori.

Ovo odjeljenje je u prvih desetak dana od uvođenja zabrana na teritoriji Banjaluke izvršilo oko 122 inspekcijska nadzora.

Vlasnik jednog lanca banjalučkih pekara Saša Trivić kaže da su preduzeli sve preventivne mjere kako bi zaštitili radnike i kupce, kao i da zaposleni u njegovim objektima rukama diraju novac, a pekarske prozvode u specijalnim rukavicama koje se brzo skidaju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO