Biznis

ISTORIJSKA ODLUKA EVROPE Suspendovana budžetska disciplina zbog ublažavanja posljedica virusa

Ministri finansija EU danas su odobrili suspenziju propisa o budžetskoj disciplini, što je istorijska odluka kojom se dozvoljava evropskoj dvadesetsedmorici da potroše koliko treba da ublaže ekonomske posljedice virusa korona.

ISTORIJSKA ODLUKA EVROPE Suspendovana budžetska disciplina zbog ublažavanja posljedica virusa
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ukazujući na “ozbiljno ekonomsko usporavanje”, ministri EU odobrili su prijedlog Evropske komisije podnesen u petak da se suspenduje Pakt stabilnosti i rasta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pribjegavanjem toj klauzuli garantovaće se potrebna fleksibilnost da se preduzmu sve korisne mere za podršku našim zdravstvenim sistemima i za zaštitu naših privreda – izjavili su ministri poslije dvoipočasovne video konferencije.

To je prvi dah kiseonika za Italiju koja je istovremeno zemlja najteže pogođena pandemijom i druga najzaduženija u evrozoni poslije Grčke, sa dugom od 130 odsto BDP.

Većina zemalja članica EU već su odrešile kesu da odgovore na ekomske teškoće nastale korona virusom zbog koga će države vjerovatno upasti u recesiju ove godine.

Čak i Njemačka koja je do sada sprovodila striktnu budžetsku politiku odlučila je, prvi put od 2013. da pozajmi novac da bi finansirala plan ekonomske pomoći koji nije viđen od Drugog svjetskog rata.

Suspenzija Pakta stabilnosti je za sada najvažniji odgovor koji su kolektivno evropske zemlje dale za krizu nastalu zbog pandemije novog virusa korona.