Svijet

ISTORIJSKI SPORAZUM Postignut dogovor Turske i Rusije, Kurdi se povlače

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju kazao da je s ruskim liderom potpisan istorijski sporazum o borbi protiv terorizma, teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu Sirije.

ISTORIJSKI SPORAZUM Postignut dogovor Turske i Rusije, Kurdi se povlače
FOTO: SERGEI CHIRIKOV/POOL/EPA

Na sastanku je postignut dogovor Turske i Rusije prema kojem se Kurdi povlače, a počinju i zajedničke patrole u Siriji.

Turska i Rusija neće dopustiti bilo kakvu ‘separatističku agendu’ u Siriji – kazao je Erdogan na konferenciji za medije.

– YPG i njihovo oružje biće premješteni izvan 30 kilometara u roku od 150 sati, počevši 23. oktobra od 12 sati – dodao je, napominjući da su zvanična Ankara i Moskva napravili “ozbiljne korake” u vezi sa Sirijom na različitim platformama. Očekujemo da Ustavna komisija Sirije otvori vrata političkim promjenama u skladu s legitimnim očekivanjima Sirijaca. Turska očekuje da će sirijski Ustavni odbor dovesti do sveobuhvatne političke tranzicije u Siriji – kazao je Erdogan.

Pročitajte još

Putin je istakao da Rusija razumije korake koje je Turska u Siriji preduzela u vezi sa zaštitom nacionalne bezbjednosti.

– Odluka donesena nakon mnogo truda doprinijeće rješavanju problema Sirije na granici s Turskom – kazao je ruski predsjednik, dodajući da je najvažnije obezbijediti mir i stabilnost.

– Turci i Sirijci će zajedno obezbijediti mir i stabilnost u regionu. To neće biti moguće ako ne bude međusobnog poštovanja – rekao je Putin.

Naglasio je da će sirijski Ustavni odbor imati prvi sastanak 29. i 30. oktobra u Ženevi.

(Klix)