Hronika

ISTRAGA PADA LETJELICE Pukovnik Biserčić: Avion nije star i sigurno nije poletio neispravan

Pukovnik u penziji Zoran Biserčić izjavio je danas, povodom pada vojnog aviona MiG 21 juče kod Malog Zvornika, u kojem su poginula dva pilota, da uzroci te nesreće mogu biti različiti, ali da sigurno ne može biti da je avion poletio neispravan.

ISTRAGA PADA LETJELICE Pukovnik Biserčić: Avion nije star i sigurno nije poletio neispravan
FOTO: MIRJANA ČVOROVIĆ/ZVORNIK DANAS/RAS KOMBO

Uzroci pada se utvrđuju, to rade vrlo stručne komisije. Uvijek se formiraju dvije ili više komisija. Koji su mogući uzorci – mogu biti kvar aviona, može biti neki postupak, kao i kod saobraćajnih nesreća. Sigurno ne može biti da je avion poletio neisparavan – rekao je Biserčić za TV Prva na pitanje da li se iz njegovog iskustva može reći sta bi mogao da bude uzrok tragedije, a šta nikako nije moglo da bude razlog.

FOTO: RADE PRELIC/TANJUG
FOTO: RADE PRELIC/TANJUG

On je naveo da je stategijski pristup održavanje aviona koje ima nekoliko nivoa. Istakao je da se avion održava tokom cijele godine, a nakon 50 sati leta se rastavlja i mora biti izvršen pregled, a oko 20 ljudi mora da potpiše pregled da bi taj avion za upotrebu.

– Nama je prevencija otkaza težište. Nije moguće planirati avion na kom nije izvršen pregled poslije upotrebe. Taj pregled je mnogo složeniji poslije, nego prije upotrebe. Vrše se složeni radovi, a samo avion na kom je utvrđeno ispravno stanje poslije upotrebe, može da se koristi i planira. Osam lica mora da potpiše pregled – rekao je Biserčić.

Istakao je da avion nije star, ali i da avion može biti “ispravan ili neispravan”.

FOTO: RADE PRELIC/TANJUG
FOTO: RADE PRELIC/TANJUG

– Što se tiče ovog aviona, on je zadnji u seriji. Kad se radi remont i produženje vremensko, radi se o konstrukciji, gleda se da li ima korozije… Taj vremenski resurs je kategorija koja nije toliko bitna na Zapadu – dodao je Biserčić.

Pročitajte još

On je ocijenio i da ne postoji ljudska greška.

– Jednostavno – splet okolnosti, desi se. Toliko je rizičan posao da postoji hiljadu faktora. Pilot u sletanju preko 3.000 pogleda očima mora napraviti. Jako je ružno reći greška i ljudski faktor. Ne može svako da leti na vojnom avionu – rekao je Biserčić.