Svijet

ISTRAGA U BEJRUTU Eksplozivni materijal ŠEST GODINA čuvan u luci

U luci u Bejrutu je prije šest godina, na osnovu sudskog naloga, stavljen u skladište visokoeksplozivan materijal, koji se smatra uzrokom eksplozije, izjavio je generalni menadžer tog objekta Hasan Korajtem.

ISTRAGA U BEJRUTU Eksplozivni materijal ŠEST GODINA čuvan u luci
FOTO: EPA/NABIL MOUNZER

Korajtem je rekao da su carinsko odjeljenje i državna bezbjednost tražili od vlasti da materijal bude izvezen ili uklonjen, ali se, kako je naveo, “ništa nije dogodilo”, prenosi Rojters pozivajući se na lokalnu televiziju OTV.

On je dodao da nije bio svjestan toga u kom je opsegu “opasan materijal” čuvan u području luke, dodaje Ivning standard.

Premijer i predsjedništvo Libana saopštili su da je 2.750 tona amonijum nitrata, koji se koristi za bombe i đubriva, šest godina skladišteno u luci, bez poštovanja mjera bezbjednosti.

Prvi rezultati istraga o ekploziji u luci u Bejrutu ukazuju na višegodišnju neaktivnost i nemar zbog skladištenja visoko ekslozivnog materijala, prenosi Rojters pozivajući se na zvaničan izvor upoznat sa navedenim nalazima.

Pročitajte još

Drugi izvor, koji je blizak sa jednim zaposlenim u luci, rekao je da je tim koji je vrši inspekciju o materijalu prije šest godina upozorio da bi taj materijal mogao da digne u vazdug cijeli o Bejrut, ukoliko se ne ukloni.

Libanski mediji objavili su da je snažnu eksploziju u Bejrutu u kojoj je poginulo najmanje 100 ljudi izazvalo vještačko đubrivo zaplijenjeno sa ruskog teretnog broda prije šest godina.

Brod “Rhosus” pristao je u luku u Bejrutu prije šest godina zbog kvara, a bio je na putu za Afriku sa 2.750 tona đubriva na bazi amonijevog nitrata, objavila je libanska medijska kuća LBCI, ne otkrivajući u čijem je vlasništvu spomenuti brod.