Zabava

ISTRAŽIVANJE U LONDONU Vježbanje može uzrokovati debljanje

Rezultati novog istraživanja koje su proveli naučnici s Univerziteta Lafboro pokazuju da vježbanje može uzrokovati debljanje.

ISTRAŽIVANJE U LONDONU Vježbanje može uzrokovati debljanje
FOTO: SHUTTERSTOCK

Mnogi ljudi redovno vježbaju u teretani, a rezultati izostaju. Razlog je, pokazalo je istraživanje naučnika s Univerziteta Lafboro, to što se nakon treninga nagrade obrokom jer vjeruju da su to “zaslužili”.

Dejli Mejl piše da je grupa ispitanika koja je učestvovala u istraživanju nakon znojnog treninga povećala količinu svojih obroka za gotovo četvrtinu.

Kada je riječ o gubitku težine, osim onoga što jedemo ključno je koliko jedemo. Rezultati ovog istraživanja upućuju na to da automatski povećavamo planirani unos kalorija u obroke nakon vježbanja ako znamo da ćemo vježbati u budućnosti – rekao je Levis Džejms, jedan od autora istraživanja.

U istraživanju je učestvovalo 40 osoba koje su bar tri puta sedmično imale časove aerobika.

Mjerena im je težina i morali su odgovarati na pitanja koliko jedu nakon vježbanja, a koliko u ostatku dana. Prema rezultatima, učesnici istraživanja su nakon treninga birali 24 odsto veće porcije od uobičajenih. Oni koji su vježbali prije ručka su glavni obrok u danu povećali za 150 kalorija, a istraživači tvrde da vježba neće imati nikakav efekt na tjelesnu težinu ako to budu radili i tokom večere.

Naglasili su da je djelotvoran način za gubitak kilograma kombinacija zdrave ishrane i vježbe.