Banjaluka

Iz GO DNS pitaju struku: Zašto medicinari nisu dobili potvrde o vakcinaciji?

Pozivamo ministra zdravlja i socijalne zaštite, Alena Šeranića i direktora JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Branislava Zeljkovića da odgovore zašto medicinari zaposleni u UKC RS, ni mjesec dana nakon vakcinacije nisu dobili potvrde o vakcinaciji sa QR kodom.

Iz GO DNS pitaju struku: Zašto medicinari nisu dobili potvrde o vakcinaciji?
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naveli su ovo iz Gradskog odbora DNS Banjaluka.

– Na naš prvi upit direktor UKC RS Vlado Đajić, kako su prenijeli mediji, izjavio je da niko ne izdaje potvrde, da se podaci prikupljaju, te da će potvrde biti izdane po okončanju vakcinacije – naveli su iz DNS i dodali da pozivaju ministra Šeranića i direktora Zeljkovića da potvrde ili demantuju ove Đajićeve tvrdnje.

Rekli su da se medicinari s pravom pitaju da li su vakcinisani originalnim vakcinama i da li uprava UKC RS možda krije podatke zbog, kako su naveli, činjenice da su vakcinisani isključivo članovi SNSD i članovi njihovih porodica, te jednim manjim dijelom i ostali pa im ne odgovara da to objave.

– Ministar Šeranić najavljuje ubrzanu vakcinaciju, pa se postavlja pitanje na koji način će biti moguće voditi evidenciju o broju vakcinisanih? Vi niste u stanju da evidentirate i izdate potvrde o vakcinaciji pri ovako malom broju vakcinisanih. Kako mislite to uraditi kada započne ubrzana vakcinacija koju najavljujete – pitaju iz GO DNS.

Dodali su da se u susjednoj Srbiji potvrde sa QR kodom podrazumijevaju i prilikom vakcinacije i revakcinacije.

– Želimo da budemo bolji dio BiH pa hajde da to i pokažemo ili ćemo kao KC Sarajevo, kako prenose mediji, potvrde o vakcinaciji izdavati na nota računu. Kako mislite da budemo spremni za COVID pasoše, koje najavljuje EU, kada na samom početku procesa vakcinacije niste u stanju da vodite urednu evidenciju. U krajnjem slučaju svaki vakcinisani građanin ima pravo da zna i dobije potvrdu čime je vakcinisan iz zdravstvenih razloga kao i zbog potreba za putovanjem – poručili su iz GO DNS.

Dodali su da nemaju namjeru da se posredstvom medija “prepucavaju” sa bilo kim, nego da traže za građane, a i medicinare, koji su im se, kako tvrde, obratili za pomoć, odgovore na ova pitanja.

 – Ukoliko ni vi ne omogućite građanima da dobiju potvrde sa QR kodom treći dopis uputićemo na adrese premijera i predsjednika RS – poručili su iz Gradskog odbora DNS.                                                                     

Prihvati notifikacije