Hronika

IZ SRBIJE U BiH PREKO DRINE Spriječeno krijumčarenje 11 migranata

Nadležni organi su danas spriječili krijumčaranje 11 osoba koji su preko Drine iz Srbije pokušali da pređu u Bosnu i Hercegovinu.

IZ SRBIJE U BiH PREKO DRINE Spriječeno krijumčarenje 11 migranata
FOTO: GRANIČNA POLICIJA BIH

Radeći na sprečavanju nezakonitih prelazaka državne granice, pripadnici Jedinice granične policije Zvornik i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su angažovani i kao ispomoć GPBiH u nadzoru granice na području Zvornika spriječili su krijumčarenje 11 osoba afroazijskog porijekla.

Kako navde u Graničnoj policiju BiH, radi se o muškarcima mlađe životne dobi. 

– Ilegalni migranti krijumčareni su čamcem, preko rijeke Drine, a krijumčario ih je državljanin Afganistana, koji je upravljao čamcem. Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa našim službenicima izjavili su da dolaze iz Afganistana – navode u Graničnoj policiji.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “krijumčarenje osoba”, državljanin Afganistana je lišen slobode, te će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predat tužiocu Tužilaštva BiH.

O događaju su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH koji će nastaviti daljnji rad nad migrantima.