Politika

IZAZVAO BURU Novi američki ambasador u Srbiji se krsti SA TRI PRSTA u crkvi Ružica (VIDEO)

Novopostavljeni američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri je nedavno snimljen u šetnji Kalemegdanom, gdje je uživao u prirodnim i istorijskim ljepotama Beograda sa svojom suprugom Anom.

IZAZVAO BURU Novi američki ambasador u Srbiji se krsti SA TRI PRSTA u crkvi Ružica (VIDEO)
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT

Ambasador je sa Beograđanima odigrao partiju šaha, “provozao” se čuvenom panoramom, ali jedan njegov akt je posebno privukao pažnju svih Srba.

On je sa suprugom, koju je upoznao u Irskoj, ušao u veliku sprsku svetinju, crkvu Ružicu, i tom prilikom se prekrstio po pravoslavnom običaju, sa tri prsta, i sa desna na lijevo. Oni su tom prilikom u ovoj vojnoj crkvi zapalili i svijeće za žive i za mrtve.

Dobro došli ambasadore Godfri! 2/3

Šta čini jedno subotnje prepodne? Šetnja gradskim ulicama, istraživanje tvrđave, partija šaha, odlazak u crkvu i na pijacu. Ambasador Godfri i njegova supruga nastavili su sa istraživanjem svog novog doma. #Saveznici🇷🇸🇺🇸

Posted by U.S. Embassy Belgrade on Sunday, November 10, 2019

Američka ambasada je taj snimak objavila na svojoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku, uz sljedeći komentar: “Šta čini jedno subotnje prepodne? Šetnja gradskim ulicama, istraživanje tvrđave, partija šaha, odlazak u crkvu i na pijacu. Ambasador Godfri i njegova supruga nastavili su sa istraživanjem svog novog doma.”

Ovaj potez američkog ambasadora je izazvao buru u komentarima, pa mnogi nagađaju da se radi samo o poštovanju vjerske tradicije, dok drugi tvrde da je ambasador pravoslavac, pogotovo ako se uzme u obzir da je prije Beograda bio američki predstavnik u Rusiji.

Entoni Godfri je postao američki ambasador u Srbiji krajem oktobra, i tom prilikom je zamijenio svog prethodnika Majkla Skata. Kao jedan od glavnih zadataka tokom svog mandata navodi se zalaganje za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

(Novosti)