Magazin

“Postoji samo jaka i slaba vjera” Sveštenik upozorio na veliki broj “internet molitvi” i objasnio kako ih prepoznati

Pravoslavne molitve su duboko ukorijenjen dio hrišćanske tradicije, pružajući vjernicima sredstvo za izražavanje vjere i traženje Božije pomoći.

sveštenik na liturgiji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Međutim, u digitalnom dobu, internet je postao prostor za širenje lažnih pravoslavnih molitava koje mogu zavesti neupućene vjernike. Lažne molitve mogu poticati od neovlašćenih pojedinaca ili nepravoslavnih grupa.

Vjernici treba da obrate pažnju na izvore molitava na internetu i da koriste provjerene resurse. Prave pravoslavne molitve imaju duboke korijene u bogosluženju i predstavljaju izražavanje duboke duhovnosti vjernika.

Te molitve su često dio bogosluženja i crkvene tradicije. Vjernici se uče ovim molitvama kroz crkveno učenje i duhovno vođstvo. Neki od najpoznatijih pravoslavnih molitava uključuju “Oče naš”, “Bogorodice Djevo”, “Anđeoski čin” i mnoge druge.

S druge strane, lažne pravoslavne molitve mogu biti proizvod neovlašćenih pojedinaca koji se pokušavaju predstaviti kao vjerski autoriteti ili čak stvaranje od strane nepravoslavnih grupa koje nemaju veze s pravoslavnom crkvom. Ove molitve često nisu u skladu s tradicionalnim učenjem crkve i mogu uključivati netačne ili iskrivljene vjerske tekstove.

Treba obratiti pažnju na izvore pravoslavnih molitava koje koriste, posebno kada su u pitanju resursi na internetu. Preporučljivo je koristiti molitvenike i resurse koje odobrava pravoslavna crkva ili koji su provjereni od strane vjerske zajednice. Proučavanje pravoslavne tradicije uz pomoć lokalnih crkvenih autoriteta ili sveštenstva može pomoći vjernicima da razviju dublje razumijevanje pravoslavnih molitava i izbjegnu potencijalne zablude.

Ukratko, pravilno razumijevanje pravoslavnih molitava zahtijeva pažljivo proučavanje crkvene tradicije i pouzdane izvore. Vjernici trebaju biti svjesni potencijalnih lažnih pravoslavnih molitava na internetu i usmeriti svoju duhovnu praksu prema provjerenim i tradicionalnim molitvama koje su u skladu s pravoslavnim učenjem.

Jedna zabrinuta vjernica podijelila je svoje iskustvo sa lažnom molitvom koja se širila društvenim mrežama u vidu lančane poruke, a koju je njoj poslala rođaka uz obrazloženje da je to jaka molitva i da treba da je proslijedi dalje. 

Pročitajte još

Molitva je glasila ovako: “Bože, uđu i moju kuću i oduzmi sve moje brige i bolesti, liječi i bdij nadamnom i mojom porodicim, u Božije ime. Amin”

Protojerej-stavrofor Dušan Kolundžić je nju upozorio da se radi o lažnoj molivi i uputio joj sljedeće obrazloženje:

– Molitva, koju si dobila i način na koji treba da je šalješ dalje, nema ni hrišćanski, ni crkvenoobredni karakter. Čak bi mogao da kažem, da je molitva bezobrazna i bogohulna.

– Hrišćani nikada u molitvi ne naređuju Bogu šta On treba da uradi za njih, kao što je ovdje slučaj (Bože, uđu u moju kuću i oduzmi sve moje brige i bolesti (bez i najmanjeg moga truda), liječi i bdij nadamnom i mojom porodicom (kao plaćeni ljekar i policajac), u ime Božije (Bože… u ime Božje! ! ! ). U Molitvi Gospodnjoj, koju nam je podario sam Gospod Isus Hristos (a ne neki šarlatan), ti govoriš: ‘Oče naš… da bude volja Tvoja…’, dakle predaješ svoj život u ruke Božije, ne naređuješ Mu da uđe u tvoju kuću, već da po svom nahođenju posjeti dušu tvoju, onako kako je i rekao: ‘Evo stojim na vratima i kucam; ako ko čuje glas moj i otvori vrata, ući ću k njemu i večeraću s njim i on sa mnom’ (Otkrivenje 3, 20).

– Draga sestro, ti svakako imaš pravoslavni molitvenik u svojoj kući, iz koga čitaš molitve (dnevne, večernje i u svakoj potrebi) i nema potrebe da ti neko natura sumnjive (kako ti rođaka reče ‘jake’) molitve. Ne postoje jake i slabe molitve. Postoji jaka i slaba vjera, kojom se molitve upućuju Bogu. A Hristos je često govorio onima koji su ga za nešto molili: ‘Idi, i kako si vjerovao neka ti bude!’ (Matej 8, 13).

– Dakle, ispunjenje naših molitava najviše zavisi od jačine naše vjere, kojom upućujemo molitvu Gospodu. Ovu molitvu ne šalji nikome. Nemoj da pravoslavne Hrišćane dovodiš u iskušenje i da i oni, kao i ti, upadnu u nedoumicu, šta da rade. Slobodno baci taj bezvrijedni papir i moli se Bogu onako kako Hristos to od tebe zahtijeva (Molitva gospodnja: Oče naš…) i molitvama, koje Crkva propisuje i koje štampa u svojim molitvenicima. I moli se sa čvrstom vjerom u pomoć Božju, ali uvijek naglašavaj: ‘Da bude volja Tvoja (Bože), jer zna Otac vaš šta vam treba prije no što zaištete od njega’ (Matej 6, 8), prenosi Novosti Magazin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu