Politika

„Izbacivanje SNSD iz vlasti“ Da li je moguće i šta kaže Ustav BiH

Ministar odbrane BiH Zukan Helez ponovo je privukao na sebe pažnju javnosti izjavom da je moguće izbaciti SNSD iz vlasti.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH
FOTO: FENA/AMER KAJMOVIĆ

On je rekao da hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Denis Bećirović, bez srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović, mogu da raspuste Dom naroda.

-Jedan od razloga je blokada. Onda se bira novi Dom naroda i onda Dodik neće imati četiri poslanika – izjavio je Helez.

Kao što je poznato, četvrti delegat SNSD daje kontrolni paket u Klubu Srba (od ukupno pet) u Domu naroda BiH, a time i nad odlukama i zakonima koje usvaja Predstavnički dom BiH. Konkretno, moguće je da stranke opozicije iz Srpske zajedno sa partijama iz FBiH u Predstavničkom domu izglasaju zakon bez glasova SNSD i partija okupljenih oko njih. I to se već dešavalo nekoliko puta. Mogu čak i da izglasaju smjenu nekog ministra ili kompletnog Savjeta ministara BiH.

Pročitajte još

Međutim, sve je to uzaludno jer ne prolazi Dom naroda BiH.

Srpski delegati se biraju u Narodnoj skupštini RS. Upravo na tom mjestu je nakom prošlih izbora bilo mnogo varnica, kada je PDP optužio SDP BiH da je, umjesto za njihovog, glasao za Dodikovog kandidata i tako mu omogućio da ima četvrtog delegata. Poznata je „afera listić“ kada je lider SDP BiH Nermin Nikšić u jednoj TV emisiji pokazao fotografiju glasačkog listića za Dom naroda BiH iz Narodne skupštine. Predsjednik PDP Branislva Borenović nedavno je, u svojstvu svjedoka, dao izjavu u SIPA, jer je prijavio Nikšića zbog tog poteza, optužujući ga za izborni inženjering.

Sve to govori da je Dom naroda BiH odavno trn u oku onima koji bi voljeli da vide leđa Dodiku i SNSD. I u prošlom mandatu vlasti na nivou zajedničkih institucija spominjala se mogućnost raspuštanja Doma naroda BiH, ali se to nikad do sada nije desilo.

Šta kaže Ustav BiH?

U članu IV Ustava BiH, tačka 3, paragraf g) piše: „Dom naroda se može raspustiti odlukom Predsjedništva ili samog Doma, pod uslovom da je odluka Doma o raspuštanju donijeta većinom koja uključuje većinu delegata iz reda najmanje dva naroda, bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog…“

predsjednistvo bih sjednica
FOTO: AMER KAJMOVIĆ/FENA

Dakle, prema većini tumačenja, Predsjedništvo može da raspusti Dom naroda. Mada to decidno ne piše, pošto se ne radi o oblasti spoljne politike ili odbrane, konsenzus za takvu odluku nije neophodan.

U tom slučaju, ako bi Bećirović i Komšić zaista raspustili Dom naroda BiH, on bi se ponovo birao. Što znači da bi NSRS ponovo birala pet srpskih delegata, tajnim glasanjem. Osim što bi BiH to uvelo u još veću političku krizu, pitanje je da li bi Dodik ponovo izborio četiri delegata.

Hipotetički, i da ostane bez kontrole u Domu naroda, SNSD bi i dalje iamo svog člana Predsjedništva BiH. To znači da je njihovo potpuno izbacivanje iz vlasti nemoguće. Makar do sljedećih izbora.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije