Banjaluka

Izbjegnite kazne: Šta sve trebate znati kada je u pitanju VOŽNJA ELEKTRIČNIH TROTINETA

Republika Srpska je zakonski regulisala kretanje lakih ličnih električnih vozila na putevima, a svaki vlasnik ima obavezu da ga “registruje” i plati 20 KM za identifikacionu potvrdu i naljepnicu.

ELEKTRIČNI TROTINETI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kazne se kreću do 300 KM za neposjedovanje identifikacije i kacige na glavi.

 U Banjaluku je došlo 200 električnih trotineta, koji se koriste na principu iznajmljivanja, bez dostupnih drugih informacija.

Riječ je o lokacijama gradskih parkinga, i to: Kastel, Medicinska elektronika, Šoping, Akvana, Galerija, javna garaža Borik, park “Mladen Stojanović”, Zenit, te u ulicama Vladike Platona, Nikole Tesle, Srpska i na Bulevaru vojvode Živojina Mišića, kao i kod hotela “Meriot”.

Da bi ih koristili, sugrađani i svi posjetioci našeg grada potrebno je da, putem postojećih platformi Plej stor i Ap stor, instaliraju aplikaciju “BinBin”, te skeniraju QR kod.

U aplikaciji se nalazi opcija za plaćanje, koje se obavlja putem kartice.

Identifikacione naljepnice

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske kažu da je jedna od pozitivnih stvari kada su u pitanju električni trotineti smanjenje korištenja putničkih vozila i brzina putovanja od tačke A do tačke B, odnosno da neko umjesto automobila ode trotinetom na posao.

– Ono što treba posebno naglasiti je da upotreba električnog trotineta podliježe određenim pravilima koja su propisana Zakonom o bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske. Izmjene i dopune zakona, koje su regulisale upotrebu i kretanje električnih trotineta, donesene su krajem 2021. godine. Ovim zakonom predviđeno je da onaj ko upotrebljava trotinet na javnim saobraćajnicama, prvo taj trotinet treba ispunjavati tehničke uslove što se utvrđuje na tehničkom pregledu, kao i to da trotinet mora imati identifikacionu potvrdu i naljepnicu na samom trotinetu – rekao je v.d zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Milija Radović, za Srpskainfo.

Radović je pojasnio da je bio u Banjaluci gdje se iznajmljuju električni trotineti i da na trotinetima koji se koriste u Banjaluci od strane firme iz Turske “BinBin” nije vidio identifikacione naljepnice i nije mu poznato da li su trotineti u skladu sa zakonom prošli dio identifikacije i provjere tehničke ispravnosti.

Električni trotinet
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Zakon je predvidio da mora imati prednji i zadnji katadiopter, ako je brzina veća od 6 kilometara na čas, mora imati i svjetla naprijed, mora imati zvučni signal. Nije mi poznato da li su izdate identifikacione naljepnice. Svakako, kontrolu provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova – rekao je Radović.

Pješački i biciklistički mod

U zakonu koji je donesen postoje dvije kategorije električnih trotineta. Radović objašnjava da postoje pješački i biciklistički mod.

Pročitajte još

– Svi trotineti moraju imati ograničavač brzine, da se on može ograničiti na 6 ili 25 kilometara na čas. Ako je ograničena na 6, na tzv. pješački mod, onda važe pravila za pješake, odnosno da imaju ista pravila kao i pješaci, ali striktno da mogu voziti maksimalno 6 kilometara na čas. Ako su podešeni na veću brzinu, odnosno do 25 kilometara, onda to lice mora imati najmanje 14 godina, mora imati vozačku dozvolu ili potvrdu o poznavanju propisa. Mora imati kacigu, zakopčanu na glavu. Ono što sam vidio, na ovim trotinetima nema kaciga koji se iznajmljuju zajedno sa trotinetom, pa ako neko hoće da iznajmi trotinet, mora ponijeti kacigu sa sobom – upozorio je Radović. 

Radović je pojasnio da su to osnovna pravila koja se nalaze u zakonu, i da trotinete koji imaju veću brzinu mogu i smiju voziti samo na biciklističkim stazama ili uz ivicu puta gdje saobraćaju putnička vozila.

– Jedinica lokalne samouprave može propisati koje se to saobraćajnice mogu koristiti za korištenje električnih trotineta. Koliko mi je poznato, Grad Banjaluka nije posebnim aktom propisala dio vezan za korištenje trotineta na saobraćajnicama. Većina razvijenih zemalja je propisala da se samo oni trotineti koji imaju brzinu do 30 kilometara na čas mogu voziti na saobraćajnicama. U svakom slučaju, ne bi trebalo dozvoliti na Zapadnom tranzitu, gdje je ograničenje 70, korištenje električnih trotineta. To bi trebao Grad svojom odlukom da uredi – istakao je Radović. 

Električni trotinet
FOTO: ŽELJKA KNEŽEVIĆ/RINGIER

Milija Radović dao je i savjet Gradu Banjaluka, odnosno prijedlog šta bi se moglo uraditi kako bi se poboljšala bezbjednost.

– Trebaju postaviti info tablu na mjestima gdje se iznajmljuju trotineti sa svim uputstvima iz zakona kako da se trotineti pravilno koriste. Zakon kaže da ako nemate identifikacionu naljepnicu, kazniće se korisnik trotineta u iznosu od 100 do 300 KM. Bićete kažnjeni ako ste iznajmili trotinet koji nema naljepnicu. Ali opet treba provjeriti sa Gradskom upravom, možda su oni na neki način regulisali to. Isti iznos kazne je i ako nemate kacigu – istakao je Radović.

Grad Banjaluka smo pitali da li su za električne trotinete uradili identifikacione dokumente i naljepnicu i da li su ikakvu novu odredbu uradili kada je korištenje električnih trotineta u pitanju, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Takođe smo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pitali da li je iko kažnjen, ali ni na to pitanje nismo još dobili odgovor.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije