Politika

IZGLEDA NISU PRAVAZIŠLI NESUGLASICE Kurti i Mustafa imali sastanak, još bez dogovora o koaliciji

U Skupštini Kosova danas je održan još jedan sastanak lidera Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova, Aljbina Kurtija i Ise Mustafe, a koalicioni sporazum i dalje nije postignut.

IZGLEDA NISU PRAVAZIŠLI NESUGLASICE Kurti i Mustafa imali sastanak, još bez dogovora o koaliciji
FOTO: PROFIMEDIA

Poslije sastanka, novinarima se obratio portparol DSK Besian Mustafa, uz poruku da će u narednom periodu biti intenzivirani sastanci kako bi se postigao sporazum o vladajućoj koaliciji, prenosi Kosovo onlajn.

Uoči sastanka, Kurti je poručio da ne postoje prepreke da se formira vladajuća koalicija i dodao da će dvije stranke prevazići sitne nesuglasice.

Prethodno je iz Samoopredjeljenja za Kosovo Onlajn rečeno da se koalicioni sporazum očekuje do kraja ove nedjelje.

U međuvremenu, kosovski predsjednik Hašim Tači je za 24. decembar sazvao konstituitivnu sednicu skupštine, kojoj je mandat četiri godine.

Predsjednika parlamenta predlaže najveća parlamentarna grupa, u ovom slučaju Samoopredjeljenje, a bira se i pet potpredsjednika.

Potom slijedi izbor vlade, a kosovski predsjednika nakon konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama koje imaju neophodnu većinu za formiranje Vlade, predlaže mandatara, koji ima 15 dana da predloži sastav kabineta.

Ukoliko mandatar ne dobije većinu u Skupštini, predsjednik u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, na osnovu iste procedure.

Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere vlada, raspisuju se novi izbori.