Biznis

IZGOVOR ZA NEUSPJEH Političari pronašli krivca za PAD EKONOMIJE

Epidemija korona virusa će političarima biti izgovor za sav neuspjeh, zaduženja, pad ekonomije, katastrofu u privredu, kao i izgovor za vlastito neznanje i nesposobnost, tvrde stručnjaci.

IZGOVOR ZA NEUSPJEH Političari pronašli krivca za PAD EKONOMIJE
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Izjave da nas je korona spriječila u mnogim planovima i uticala na sve oblasti u društvu čuli smo od mnogih političara, a lider SDA Bakir Izetbegović ih je izgleda sve nadmašio. 

– Građane bih podsjetio da smo pred udar korone imali najbolje ekonomske rezultate u postdejtonskom periodu, da smo u pet godina koje su obilježile vladavine Zvizdića i Novalića ispunili obećanje o kreiranju 100.000 novih radnih mjesta i o postepenom pretvaranju Federacije BiH u veliko gradilište. Već idućeg proljeća, s masovnom upotrebom vakcine, korona će, ako bog da, posustati i nastavićemo s takvim trendovima – rekao je Izetbegović za Preporod.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Koliko istine ima u Izetbegovićevoj izjavi prvo smo pitali ekonomiste, ali i političke analitičare.

– Mislim da je njega ozbiljno virus „načeo“ kad je mogao da izjavi nešto što ne postoji ni u kakvim knjigama i evidencijama – kaže ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Pročitajte još

Dodaje da Izetbegovićeve tvrdnje pobija zadnji kvartal 2019. godine, u kome se vidi da je industrijska proizvodnja pala za 5,5 odsto u odnosu na 2018. godinu.

– Sve manjkavosti i slabosti ekonomije su se pokazale i prije pandemije. Ne znam na osnovu čega je on to zaključio. Postoje podaci padu industrijske proizvodnje, podaci o zaduženosti, rastu zaduženosti i svega ostalog što se radilo oko privrede. Ekonomija BiH već dugo stagnira i privreda opstaje uprkos vlastima, a ne zahvaljujući bilo kakvim njihovim mjerama – kaže Cenićeva, dodavši da ako je Izetbegović mislio na FBiH ni ta informacija nije tačna.

Ona podsjeća na ogroman broj stanovnika koji je otišao iz BiH.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

– Ja bih poručila gospodinu Izetbegoviću da pogleda samo broj ljudi koji su napustili BiH pred koronu i da mu postavim pitanje da li su otišli zato što im je jaka privreda i divna država – upitala je ona.

Ističe da će političarima za sve biti kriva korona, jer su oni inače “divni i krasni”.

– Ne mogu da shvatim odraslog i zrelog čovjeka, makar bio i političar, da gleda u oči javnosti i govori takve neistine – rekla je Cenićeva dodajući da će korona biti izgovor za korumpiranost, nesposobnost, odsustvo bilo kakavog stida zbog toga što su sve bogatiji, a ovo društvo sve siromašnije.

Smisao za humor

Vjeruju li Izetbegoviću njegovi birači i koliko ova izjava ima veze s lokalnim izborima pitali smo političku analitičarku Ivanu Marić.

– Drago mi je da to što je pozitivan na virus korona nije uticalo na njegov smisao za humor, jer to zaista nema veze sa stvarnošću. Vidjeli smo već da SDA jako dobro manipuliše, ne samo biračima, nego i statističkim podacima. Neko ko ne živi u BiH može u to da vjeruje, ali oni koji ovdje žive znaju da je to daleko od istine – kaže Marićeva.

Podsjeća da smo i od Fadila Novalića čuli da će se BiH oporaviti čak brže i od Njemačke.

– Naravno, sve su to priče za birače, ali apsolutno ništa nisu uradili. To pokazuje izvještaj Evropske komisije, koji kaže da nismo napredovali skoro ni u jednom od području. Ne trebamo ići dalje od toga. To je jedna priča koju oni pričaju, jer su do sada naučili da građani vjeruju više njima nego svojim očima – zaključuje Marićeva.

Ako je sve super, čemu onda kredit MMF?

Marićeva je saglasna da će korona lošim političarima doći kao opravdanje.

– Vidjeli smo da su se tako pravdali za jako loš izvještaj EK. Međutim, nisu problemi počeli s koronom. Onih 14 prioriteta EU smo dobili prije korone, koalicija nikada nije profunkcionisala, imali su problema i tokom usvajanja budžeta, pa oko novog kreditnog zaduženja. Ne znam zašto je bilo tolika potreba za kreditom MMF ako je sve prije korone bilo tako dobro – zaključila je Marićeva.