Politika

"Izgubiće pristup kući ako kroz njihovo dvorište bude izgrađen javni put" Lučić pozvao nadležne da zaštite imovinu porodice Kovačić

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić apelovao je na nadležne institucije da se spriječi ugrožavanje imovine srpske porodice Kovačić iz Livna.

"Izgubiće pristup kući ako kroz njihovo dvorište bude izgrađen javni put" Lučić pozvao nadležne da zaštite imovinu porodice Kovačić
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Lučić je pozvao nadležne institucije da se uključe u rješavanje problema legalizacije dvorišta i kuće porodice Kovačić u kojoj je od 1966. godine.

On je naveo da će ova srpska porodica izgubiti pristup kući ukoliko kroz njihovo dvorište bude izgrađen javni put.

– Opštinske vlasti u Livnu su Kovačićima ponudile alternativno rješenje iza kuće, a oni tamo imaju jedino ulaz u kuću kroz prozor od kuhinje – objasnio je Lučić.

On kaže da je slučaj porodice Kovačić na sudu, koji je donio zabranu bilo kakve akcije na terenu, odnosno izgradnju puta.

– Međutim, porodica Kovačić nas je informisala proteklih dana da je gradska inspekcija izašla na teren i počela premjeravanje. Nakon tog saznanja kontaktirali smo gradonačelnika Livna Darka Čondrića koji je opovrgao te tvrdnje, rekavši da se radi o bezbjednosnim aspektima – rekao je Lučić.

On je apelovao na sve nadležne institucije i organe da se aktivno uključe u slučaj porodice Kovačić kako bi se pronašlo adekvatno rješenje.

– Srpska porodica Kovačić je ostala u Livnu za vrijeme rata i nije imala nikakvih problema. Žalosno je da se oni 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma suočavaju sa problemima i da im se ugrožava pravo na imovinu – kaže Lučić.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara kažu da je gradonačelnik Livna Darko Čondrić u razgovoru sa Lučićem obećao da neće doći do uzupriranja dvorišta i kuće porodice Kovačić.

Iz resorog ministarstva navode da su informisani da je 400 Livnjaka potpisalo peticiju kojom daju podršku Kovačićima, ali da peticija još nije došla na dnevni red Opštinskog vijeća Livna.

Prihvati notifikacije