Kultura

Izložba skulptura mladih beogradskih umjetnika do 15. decembra

U Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru sinoć je otvorena izložba skulptura mladih beogradskih skulptora i vizuelnih umjetnika Petra Đurića, Bogdana Dobrote i Koste Kolarića.

Izložba skulptura mladih beogradskih umjetnika do 15. decembra
FOTO: SRNA

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević istakao je predstavljajući autore da su vajarske izložbe rijetke, ali vrijedne.

Međutim, u ovoj našoj galeriji izlagali su Dragan Jovićević Macola, pa legenda srpskog vajarstva Zlatko Volarović, a oganizovali smo i festival crteža i muzike čija je tema bila vajarstvo i na kojem je 13 vajara vajalo u ovom prostoru – naglasio je Ilijašević.

On je dodao da su tri gostujuća autora daroviti umjetnici mlađe generacije koji su završili Fakultet primjenjenih umjetnosti u Beogradu, kojima je ovo prva samostalna izložba.

– Moje skulpture malo podsjećaju na zgrade. Meni se sviđa da pratim kako se svjetlost ponaša i prelama tako da je za moje radove najbitnije osvjetljenje koje ako nije dobro ne može da se očita forma rada, skulpture – rekao je jedan od autora Kosta Kolarić.

Njegov kolega Petar Đurić naveo je da se na ovoj izložbi predstavlja solidnim opisom njegovog rada u posljednjih pet-šest godina rađenih uglavnom od kamena, gvožđa do kombinovane tehnike kao što su polimerne gline.

– Radovi su interaktivne forme, a neki su i klasično vajanje, tako da ima od svega po nešto – rekao je Đurić, dodajući da je već 5 godina želio da izlaže u ovoj galeriji budući da su mu i roditelji porijeklom iz Prijedora.

Bogdan Dobrota rekao je novinarima da se prijedorskoj publici predstavlja reljefima i skulpturama, te da je fasciniran drevnim civilizacijama o kojima, smatra, i danas znamo jako malo.

– Otud i ti materijali koje koristim, a koji podsjećaju na neke drevne civilizacije, a po formi na neke futurustičke oblike tako da pokušavam da stvorim neki mistiku na djelima koje radim i da povežem to drevno i futurističko – istakao je Dobrota.

Izložba skulptura mladih umjetnika biće otvorena u Galeriji “Sreten Stojanović” do 15. decembra.