Kultura

Izložba „Stanja“ akademskog slikara Slobodana Vidovića otvorena u Sloveniji

Izložba slika pod nazivom „Stanja“ akademskog slikara iz Banjaluke Slobodana Vidovića otvorena je u Kostanjevici na Krki u galeriji “Božidar Jakac”, a riječ je o ciklusu djela rađenih tehnikom ulja na platnu.

Izložba „Stanja“ akademskog slikara Slobodana Vidovića otvorena u Sloveniji
Foto: Banski dvor/ustupljena fotografija

Ovo je ujedno najveća Vidovićeva izložba do sada s obzirom na to da je riječ o djelima velikih formata.

Postavka je rezultat saradnje Muzeja savremene umjetnosti i Galerije “Božidar Jakac”, a biće otvorena sve do 6. septembra. Kustos postavke je Nikola Šuica iz Beograda.

Foto: Banski dvor/ustupljena fotografija

Zbog trenutne epidemiološke situacije Vidović i Šuica nisu bili u prilici da prisustvuje otvaranju izložbe, ali su se prisutnima obratili putem video poziva.

Ovaj projekat smo planirali već dve godine. Srećan sam što smo u ovoj situaciji nekim čudom uspjeli prevesti i postaviti slike u dvorcu u Kostanjevci. U nekom momentu bio sam siguran da ću moći biti na otvaranju, međutim situacija je postajala sve gora i gora i morao sam odustati. Izložba će biti postavljena do 6. septembra i nadam se da će do tada biti bolja situacija i da ću moći otići – kazao je Vidović.

Foto: Banski dvor/ustupljena fotografija

Nove slike, dodaje on radi već tri godine.

-Ovo je prva izložba „Stanja“ ili „Agonija mogućih svetova“, a nevjerovatno je to, kako je rekao i Šuica kako se sve  naslućuje u slikama, obistinjuje u realnosti, poklapa  i postaje da tako kažem prava “Agonija” – ističe Vidović i dodaje da  je već nastavio sa radom u ateljeu, te da su dvije nove slike koje su nastavak „Stanja“ u procesu.

Šuica je u svom govoru naglasio da naslikani motivi dospijevaju iz planetarnog  raspona koji  svojim izrađivačkim senzibilitetom objedinjuje melanholični osjećaj izmeštenosti.

-Naslovljena u objedinjenju  „Stanja“ donose brižljiv zahvat realnih, ali slikarskim jezikom i zamišljanih svetova, prizora u obrascima koje prepoznajemo ali ih isto tako uviđamo u naslojenosti medijskih fiksacija. Moguće je da se za stvaranje prizora uočava daleki trag fotografskog polazišta, preobraženog i dovedenog u opskurnu skalu odabranog kolorita, za svaku sliku zasebno, kroz statičnu mirnoću motivske izrazito precizne strukture – kazao je Šuica.

Foto: Banski dvor/ustupljena fotografija

Kroz Vidovićev autentičan proces slikanja, stvaranje nove uloge  umetnika u opštem tranzicionom opterećenju Trećeg milenijuma i globalnim iscrpenostima, kako kaže Šuica, upućuje na položaj opsesivnog  samotnog, ali i globalnog suočenja sa okončanjem istorije.

-Otud se na prividno sličan način njegov impasto preovladavajuće boje, datoj na jednoj dvodimenzinalnoj površini okreće ka teksturi drukčijeg sveta u nastajanju, dokazujući da je umetnost istrajno, premda  zaobilazno podražavanje razotkrivanja matrice trodimenzionalne dubine. Bilans takvih prizora čini artikulaciju izolovanih mesta, gde se ona uočavaju u „Stanjima“ ili uskladištenim, upamćenim i referentnim  globalnim selidbama objedinjenim u svom rasponu – naglasio je kustos.

Foto: Banski dvor/ustupljena fotografija

Ova ulja na platnu, brižljivo fokusirana u izradi i datirana po dovršenju, u sezonama od početka 2017. pa sve do 2020. godine, objave su intrigantnog osećaja bivstvovanja i slikarske nadogradnje.