Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IZLOŽBA U DOMU OMLADINE Kako studenti arhitekture vide razvoj opština u Srpskoj

Banjaluka
Autor:

Foto: RAS Srbija

U sklopu obilježavanja 22 godine rada i razvoja Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci nastavnici i saradnici fakulteta pripremili su prvu godišnju izložbu grafičkih radova studenata studijskog programa arhitektura Arhitektura: 22 godine.

Izložba će biti otvorena večeras u 18 časova u Domu omladine, a poslije toga, zakazana su i predavanja. Ivan Rašković sa Univerziteta u Beogradu, održaće predavanje na temu “Metabolizam grada”, a Nenad Lipovac sa Univerziteta u Zagrebu, govoriće na temu “Važnost značenja pojmova u stručnom i zakonodavnom okruženju”.

U prvoj izložbenoj sekciji posjetioci će moći da pogledaju radove studenata treće i četvrte godine prvog ciklusa studija Arhitekture. U cilju unapređenja postojećih i izgradnje novih ambijentalnih vrijednosti gradova Republike Srpske, stvoreni su novi vizuelni reperi i predstavljene su različite vizije razvoja opštine Jezero, kamenog sela Uvjeća u blizini Trebinja, turističko-rekreativnog centra Balkana u Mrkonjić Gradu, kao i različiti pristupi u projektovanju vinarija interpoliranih u postojeći vinograd u Barlovcima u okolini Banjaluke, kao i studentski radovi izrađeni za međunarodni Veluks konkurs koji pokazuju da je prirodno osvjetljenje moguće koristiti kao alat za redefinisanje prostora.

Druga izložbena sekcija Arhitektura, grad i pejzaž predstavlja selekciju grafičkih radova studenata prve generacije novog studijskog programa drugog ciklusa Arhitektura i urbanizam. Studijski program je razvijen u okviru realizacije međunarodnog projekta „Кreiranje mreže laboratorija znanja za održivu i otpornu životnu sredinu“.

Izložba ukazuje na put budućeg razvoja nastavnog procesa, viđen kao povezivanje teorije i prakse, te praktične vježbe koje uobziruju istraživanja aktuelnih problema gradova Srpske povezujući akademsku zajednicu sa lokalnim zajednicama i privrednim subjektima kroz međusobnu saradnju.

– Želja nam je da pomognemo društvu u kojem živimo, ukažemo na mogućnosti razvoja gradova i lokalnih zajednica Republike Srpske i stvorimo nove ambijente i arhitektonske cjeline koje teže unapređenju kvaliteta života i srećnijih i zadovoljnijih zajednica- kažu organizatori.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO