Svijet

"Između nas je vladala čista ljubav" Usmrtio suprugu sa 15 divljačkih udaraca čekićem u glavu, pa na sudu iznio bizarnu odbranu

Suđenje za svirepo ubistvo supruge je u toku, a optuženi je iznio bizarnu odbranu.

"Između nas je vladala čista ljubav" Usmrtio suprugu sa 15 divljačkih udaraca čekićem u glavu, pa na sudu iznio bizarnu odbranu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kriv sam. Teško mi je jer je između pokojne supruge i mene vladala čista ljubav i nisam imao namjeru da joj učinim ništa nažao. A tu noć na 26. mart 2022. legli smo oko 22.30 sati i probudio sam se oko tri ujutro. Šetao sam oko stola po dnevnoj sobi i pričao sam sa sobom. Na putu do kupatila nogom sam zapeo u hodniku o čekić kojim smo tu veče sklapali bijeli ormar na balkonu. Uzeo sam ga i otišao u sobu. Ona je spavala na krevetu, nije čula da joj prilazim i sve se desilo u histeričnoj brzini. Obukao sam se jer sam bio u pidžami, čekić sam zatim stavio u torbu na točkove i unio u auto kojim sam se vozio neko vrijeme – rekao je u svoju odbranu na Županijskom sudu u Zagrebu Nebojša R. (54), optužen da je prije osam mjeseci u stanu u zagrebačkom Prečkom s više od 15 divljačkih udaraca čekićem po glavi usmrtio suprugu.

U vrijeme svirepog ubistva bio je smanjeno uračunljiv, ali ne bitno, a u sudnici je dosta vremena proveo govoreći zatvorenih očiju i plačući.

Pročitajte još

– Kažete da niste imali namjeru da je ubijete, a zašto onda niste čekićem udarali po nečem drugom, a ne po ženi koja spava? Udarate histerično suprugu po glavi, kažete da niste namjeravali da je ubijete, šta ste onda time htjeli- upitala ga je tužiteljka na šta joj je optuženi dao za pravo da je pitanje na mjestu, ali da on odgovor ne zna.

Nije znao ni koliko ju je puta udario ni u koje dijelove tijela, ali je dodao da se sve odvilo vrlo brzo i da je ona, dok ju je udarao, sve vrijeme spavala. Takođe je izjavio kako nakon svega nije primjetio da je ona povrijeđena, a nije bio svjestan ni krvi koja je bila svuda.

– Kad sam se probudio u ćeliji jutros u 2.43 sata, pred suđenje, pogledao sam se u ogledalo i zapitao se jesam li zaista to napravio? Zgrožen sam jer sam to učinio jednoj savršenoj osobi. Imao sam traumatično djetinjstvo, kasnije i probleme s bolesnom majkom koju sam smjestio u dom, a prije tog događaja od februara sam patio od hronične neispavanosti. Porodica je to primjetila kao i pokojna supruga koja mi je zakazala psihijatra – pojasnio je još Nebojša R.

Veče uoči ubistva, sa suprugom i njenim roditeljima sklapao je ormar i naglasio da je bio u takvom stanju da nije uspijevao “da zakuca najobičniji ekser u ormar jer se osjećao izmučeno”, a njene roditelje smatrao je kao svoje. Svoj dugogodišnji brak s pokojnom u sudnici je prezentovao kao čistu idilu prepunu ljubavi.

Tužilaštvo pred kojim se u istrazi branio ćutnjom, optužilo ga je za obično ubistvo i prijeti mu najmanje pet godina zatvora.

Biološko vještačenje tragova krvi na potkošulji i pantalona u kojima je uhapšen pokazalo je da isti pripadaju žrtvi na čijem su tijelu, među ostalim, pronađene i odbrambene povrede aktivnog i pasivnog karaktera.

Vještak psihijatar je kroz kombinovano psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje utvrdio da je osumnjičeni u vrijeme ubistva bio u izrazito kriznoj situaciji i psihičkom tjesnacu. Nastupilo je povišenje i kulminacija afektivne tenzije što je dovelo do izbijanja potisnutog anksioznog pritiska i povišenja psihomotorike tako da je njegova mogućnost upravljanja vlastitim postupcima bila smanjeno uračunljiva, ali ne bitno piše Jutarnji list.

Rekonstruišući događaj na kraju je tužilaštvo zaključilo da je osumnjičeni suprugu opkoračio dok je ležala na bračnom krevetu pa joj sjeo na donji dio tijela. Onemogućio joj je kretanje nakon čega joj je čekićem zadao višestruke snažne udarce po glavi i vratu. Nastavio je da je udara uprkos činjenici da se branila, a na to ukazuju i odbrambene povrede na rukama koje su nastajale sve dok nesrećna žena nije izgubila svijest. Nakon toga ju je povukao prema ćošku kreveta ostavivši je potrbuške s licem na krevetu kako bi joj zadao još niz udaraca u glavu.

Prihvati notifikacije