Društvo

Izmjene zakona o dječjoj zaštiti i o radu: Materinski dodatak trebalo bi da BUDE POVEĆAN

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić najavio je da bi materinski dodatak i određena davanja iz te oblasti mogla biti povećana s ciljem pravednije raspodjele tog solidarno prikupljenog novca.

Alen Šeranić
FOTO: SRNA

On je novinarima u Trebinju rekao da se zbog toga radi na izmjenama zakona o dječijoj zaštiti i o radu, kao i da bi se otklonile postojeće neregularnosti iz te oblasti. Naglasio je da izmjenama zakona nikome neće biti smanjena ta prava, navodeći da će porodilje koje su redovno radile, na početku porodiljstva na bazi prosjeka primanja i dalje moći da ostvare to svoje pravo tokom 12, odnosno 18 mjeseci.

Šeranić je naveo i da je cilj i da budu ravnopravni svi poslodavci koji su prihvatili zajedničke aktivnosti da se 100 odsto refundira bruto plata porodiljama. Prema njegovim riječima, moralo se pribjeći izmjenama zakona o dječijoj zaštiti i o radu kojim bi se preciziralo kako se može ostvariti to pravo, te dodao da sada ima poslodavaca koji izigravaju namjenu tog prava.

Pročitajte još

Imate, na primjer situaciju, da određeni preduzetnici na kraju trudnoće definišu sebi platu po 8.000 KM i na bazi te posljednje plate, kako predviđa sadašnji zakon, donose sebi rješenja o porodiljstvu i primaju toliku platu narednih 12 ili 18 mjeseci, koja nije logična jer prethodno nije bila tolika – istakao je Šeranić i dodao da prema podacima Fonda o refundaciji porodiljske naknade, odnosno isplate materinskog dodatka za nezaposlene porodilje, Republika Srpska izdvaja godišnje 100 miliona KM za oba prava.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije