Biznis

IZVJEŠTAJ MMF Šansa za brzi razvoj BiH je u IT sektoru, turizmu i komunikacijama

Međunarodni monetarni fond objavio je najnoviji izvještaj o ekonomskim kretanjima u BiH i na Zapadnom Balkanu u kojem daju preporuke za BiH i regiju.

IZVJEŠTAJ MMF Šansa za brzi razvoj BiH je u IT sektoru, turizmu i komunikacijama
FOTO: SHUTTERSTOCK

Osnovna preporuka je da se šansa vidi u razvoju IT sektora, a u tom kontekstu se kao pozitivan primjer ističe Srbija.

U izvještaju pod nazivom “Podizanje rasta na Zapadnom Balkanu: Uloga globalnih lanaca vrijednosti (Global Value Chain) i izvoza usluga”, konstatuje se da se regija zapadnog Balkana (WB), koja se sastoji od malih tržišnih ekonomija u nastajanju, nije u potpunosti iskoristila ovaj pokretač rasta.

Nedostatak otvorenosti, oslanjanje na proizvode male vrijednosti i slaba konkurentnost u velikoj mjeri objašnjavaju beznačajnu ulogu trgovine i izvoza u ekonomskim performansama regiona, kažu eksperti MMF.

U analizi navode da bi se izvoz mogao povećati jačom integracijom sa globalnim lancima vrijednosti (GVC) i proširivanjem usluga. Iskustvo zemalja koje su se pridružile Evropskoj uniji tokom ili nakon 2004. godine pokazuje da učestvovanje u GVC-ima može pomoći malim ekonomijama, kao što je BiH, da ubrzaju izvoz i rast prihoda.

Postoji značajan prostor za rast turizma i neiskorišteni potencijal u izvozu poslovnih i informacionih tehnologija (IT) koji povećavaju otvorenost, povezanost i radne vještine. Srbija predstavlja primjer kako odlučni napori, uključujući obrazovne politike za osiguranje stalnog snabijdevanja kvalifikovanom radnom snagom, mogu da pomognu da se izvoz u oblasti informacionih tehnologija poveća – kaže se u izvještaju.

(Klix)