Hronika

Izvještaj zbog malverzacija prilikom javnih nabavki: Direktora "Novoteksa" sumnjiče za zloupotrebu pola miliona maraka

Protiv vlasnika preduzeća „Novoteks“ iz Banjaluke, Novaka Milakovića, i rukovodstva Specijalne bolnice za hroničnu psihijatriju Modriča podnesen je izvještaj tužilaštvu zbog malverzacija teških više od pola miliona maraka, potvrđeno je za Srpskainfo.

JZU Specijalna bolnica za hroničnu psihijatriju Modriča
FOTO: JZU SPECIJALNA BOLNICA ZA HRONIČNU PSIHIJATRIJU MODRIČA/FACEBOOK/SCREENSHOT

 Izvještaj je podnijela Policijska uprava Doboj, a na njemu se, osim Milakovića, našao i direktor pomenute bolnice Siniša Nikić.

U razgovoru za Srpskainfo Nikić odbacuje optužbe i tvrdi da je sve urađeno  po zakonu.

Razlika u ponudi 90.000 KM

Naš sagovornik pojašnjava da se radilo o nabavci prehrambenih proizvoda, koja se dešavala u jeku korona virusa.

U policiji tvrde da je sve urađeno kako bi se pogodovalo firmi „Novoteks“, koja ovom prilikom sklopila posao do 512.438 maraka.

Međutim, u razgovoru za Srpskainfo Nikić pojašnjava kako su tekle nabavke u ovom slučaju.

SINIŠA NIKIĆ
FOTO: MODRIČAINFO

– Na funkciju direktora izabran sam početkom 2020. godine i već je u redovnoj proceduri bila nabavka prehrambenih proizvoda.  U ovoj zdravstvenoj ustanovi se hrani oko 300 pacijenata. Komisija za javne nabavke je raspisala konkurs i tom prilikom su se prijavile dvije firme – pojašnjava Nikić.

Kada je komisija otvorila ponude utvrđeno je da je ponuda „Novoteksa“ niža za oko 90.000 maraka od druge ponude.

“Politička igra”

– Osim toga, firma koja je poslala drugu ponudu je jedna jako neozbiljna firma.  Prilikom provjera utvrdio sam da oni ne snabdijevaju nijednu ustanovu hranom, a ovdje se ipak radi o pacijentima i nama je bila potrebna ozbiljna firma. Takođe, ta firma je poznata i po tome što stalno izlazi na konkurse i mislim da su predmet istrage policije – ističe Nikić i dodaje da je druga prijava svakako bila niža za 90.000 maraka.

Prema njegovim riječima, nakon što su izabrali firmu „Novoteks“, ta druga firma je uložila žalbu Kancelariji za žalbe i ona je odbijena.

Pročitajte još

– Morali smo čekati mjesec dana dok Kancelarija za žalbe nije odlučila; naše zalihe hrane su bile na izdisaju. Bitno je istaći i da je firma „Novoteks“ isporučila hranu koju su dogovorili ovom nabavkom, pa onda ne razumijem kako smo im pomogli da ostvare ovu korist – ističe Nikić.

Sumnja da iza svega postoji neka politička igra.

– Nakon što ih je odbila Kancelarija za žalbe oni su podnijeli krivičnu prijavu i sad, nakon četiri godine, policija reaguje. Mislim da iza svega ovog stoje neke političke igre – kaže Nikić za Srpskainfo.

Izvještaj protiv 5 osoba

Iz Policijske uprave Doboj su saopštili da su podnijeli Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima „Zloupotreba u postupku javne nabavke“ protiv N.M. iz Banjaluke, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ protiv S.N. sa područja opština Modriča i „Nesavjestan rad u službi“ protiv P.T. i T.V. sa područja opštine Modriča i N.M. iz Doboja.

– Za N.M. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice u jednom privrednom društvu iz Banjaluke u postupku javne nabavke sa jednom zdravstvenom ustanovom iz Modriče predalo ponudu sa lažnim podacima u namjeri da time utiče na donošenje odluke naručioca nabavke, čime je navedenom privrednom društvu pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 512.438,94 KM. Za S.N. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice jedne zdravstvene ustanove iz Modriče zaključilo sporazum sa ovim privrednim društvom iz Banjaluke iako je znalo da je ponuda bila zasnovana na nerealno niskim cijenama čime je navedenom privrednom društvu pribavilo protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 512.438,94 maraka – istakli su u PU Doboj.

Za P.T, N.M. i T.V. postoje osnovi sumnje da su kao predsjednik i članovi Komisije  za javne nabavke zdravstvene ustanove iz Modriče sačinili i potpisali zapisnik o otvaranju ponuda na osnovu koje je sačinjen Okvirni sporazum sa privrednim društvom iz Banjaluke, iako je bilo vidljivo da je ponuda zasnovana na nerealno niskim cijenama, čime su navedenom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 512.438,94 KM.

“Novoteks” i “Akvana”

Već duže vremena traje spor između gradskog preduzeća „Akvana“ i firme „Novoteks“.

Početkom jula ove godine računi “Akvane” su bili ponovo u blokadi, zato što je “Novoteks” zatražilo naplatu dugova u iznosu malo većem od milion maraka. „Novoteks“ je Okružnom privrednom sudu Banjaluka tada dostavio i prijedlog za izvršenje na nepokretnostima JP „Aquana“ radi naplate potraživanja koje se odnosi na dug koji “ Akvana” ima prema ovom preduzeću. U prijedlogu je navedeno da se radi o dugu od 1,07 miliona KM.

„Novoteks“ je od suda tražio da donese rješenje o izvršenju i to zabilježbom izvršenja u zemljišno-knjižnoj evidenciji, utvrđivanjem vrijednosti nepokretnosti i prodajom nepokretnosti, kao i prenosom tako dobijenog iznosa radi namirenja potraživanja duga.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu