Svijet

IZVJEŠTAVANJE SA JAVIH DOGAĐAJA Premijer Francuske tvrdi da novi nacrt zakon ne ugrožava prava novinara

Nacrt zakona po kojem će u pojedinim slučajevima biti zabranjeno objavljivanje fotografija na kojima se vide lica policijskih službenika nije usmjeren ka narušavanju prava novinara da izvještavaju sa javnih događaja, izjavio je premijer Francuske Žan Kastes.

IZVJEŠTAVANJE SA JAVIH DOGAĐAJA Premijer Francuske tvrdi da novi nacrt zakon ne ugrožava prava novinara
FOTO: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

Francuski aktivisti za prava i novinari organizovali su proteste zbog prijedloga zakona, kojim je predviđena kazna zatvora u trajanju od godinu dana i novčana kazna u iznosu od 45.000 evra za objavljivanje fotografije policijskih službenika sa ciljem da im se naškodi.

Kastes je u obraćanju parlamentu rekao da Vlada Francuske ne ugrožava slobodu medija ili izražavanja, već da želi da zaštiti policiju od objavljivanja fotografija koje mogu da naškode policijskim snagama.

– Cilj nije da se bilo ko spriječi u namjeri da snima ili objavljuje fotografije na kojima se prikazuju činjenice ili javni događaji – istakao je Kastes.

Premijer Francuske održaće ove sedmice razgovor sa sindikatima novinara.

Protivnici novog zakona, čiji su nacrt sastavila dvojica poslanika iz stranke francuskog predsjednika Emanuela Makrona, smatraju da njegovo usvajanje ugroziti slobodu izvještavanja sa javnih događaja, te da će biti teže pozvati na odgovornost službenike koji, na primjer, upotrebljavaju prekomjernu silu tokom privođenja osumnjičenih.

Vlada Francuske je u nacrt zakona već dodala jednu rečenicu kako bi naglasila da novi zakon “ne ugrožava pravo na informisanje”.

Nacionalna skupština Francuske glasaće kasnije danas o nacrtu zakona, a pojedini poslanici su već istakli da ga neće podržati.

Kastes je dodao da će Vlada Francuske nakon glasanja predstaviti nacrt zakona Ustavnom savjetu, koji treba da potvrdi da je zakon u skladu sa Ustavom.