Svijet

Zbog zakona o vakcinaciji: Stotine građana na ulicama Bratislave

Stotine ljudi blokirale su saobraćaj u centru Bratislave zbog zakona kojim se licima vakcinisanim protiv kovida 19 omogućava lakši pristup javnim događajima i mjestima, javljaju slovački mediji.

Zbog zakona o vakcinaciji: Stotine građana na ulicama Bratislave
FOTO: STRINGER/EPA

Novi zakon, prema kome će lica koja nisu vakcinisana morati da se testiraju ako žele da prisustvuju javnom događaju i da uđu u neki javni prostor, odobrio je parlament prošle nedjelje, a u ponedjeljak je potpisala predsjednik Zuzana Čaupotova.

Sve veći broj zemalja uvodi propise prema kojima će ili potvrda o vakcinaciji ili negativan test biti potrebni za ulazak u bioskop, restoran ili druge zatvorene prostore.

Manje grupe demonstranata počele su još jutros da se okupljaju ispred zvanične rezidencije Čaputove, a njihov broj cijeli dan se povećava, piše list “Denik N”.

Mirnim protesti su blokirali saobraćaj u gradu, ali policija nije intervenisala.

Slični protesti održani su prošle sedmice ispred parlamenta kada je policija ispalila suzavac prema licima koja su blokirala i gađala jajima ulaz u zgradu.

U Slovačkoj je do sada vakcinisano 35,7 odsto popualcije, što je najniže po glavi stanovnika u EU, podaci su Univerziteta “Džons Hopkins”.

Prihvati notifikacije