Kultura

Izvođen skoro 14.000 puta: "Fantom iz opere" odigran posljednji put na Brodveju

Posljednja zavjesa spustila se u nedjelju na njujoršku predstavu "Fantom iz opere", okončavši najdugovječniju predstavu na Brodveju uz gromoglasne ovacije, zdravice, zlatne i srebrne konfete.

čovjek ispred natpisa
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Nedjeljna predstava u teatru Mažestik na Tajms skveru, kojem predstoji opsežna obnova, bila je 13.981. izvođenje.

Andru Liod Veber je posljednji izašao na scenu u crnom odijelu i crnoj kravatu i posvetio završnu emisiju svom sinu Niku, koji je umro prošlog mjeseca nakon duge borbe sa rakom želuca i upalom pluća. Imao je 43 godine.

Producent Kameron Mackintoš dao je nekima u publici nadu da će ponovo vidjeti Fantoma, i to možda prije nego što misle.

Pročitajte još

– Jedno pitanje koje mi stalno iznova postavljaju — hoće li se Fantom vratiti? Budući da sam bio producent više od 55 godina, vidio sam kako se vraćaju svi veliki mjuzikli, a ‘Fantom’ je jedan od najvećih. Dakle, samo je pitanje vremena – rekao je on.

Mjuzikl, koji se održava na Brodveju od otvaranja 26. januara 1988., preživio je recesije, rat, terorizam i kulturne promjene.

Ali produžena pandemija je možda bila posljednja kap koja je prelila čašu.

Producenti su odlučili da je došlo vrijeme za prekid prikazivanja nakon što se predstava teško oporavila nakon 18-mjesečnog zatvaranja Brodveja tokom pandemije.

Prva produkcija otvorena je u Londonu 1986. godine i od tada predstavu je pogledalo više od 145 miliona ljudi u 183 grada.

Izvedena je na 17 jezika, a od prodaje ulaznica predstava je samo na Brodveju zaradila više od 1,3 milijarde dolara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije