Svijet

"JAČA DIPLOMATSKI PRITISAK" Britanija će obustaviti izvoz oružja Izraelu ako krene u kopnenu ofanzivu u Rafi

Vlada Velike Britanije će razmotriti suspenziju dozvola za izvoz oružja Izraelu ako izraelski premijer Benjamin Netanjahu krene u potencijalno razornu kopnenu ofanzivu na palestinski grad Rafa u južnoj Gazi.

Napad na Rafu
FOTO: HAITHAM IMAD/EPA

S pogoršanjem situacije u Gazi, jača diplomatski pritisak na Veliku Britaniju da prati druge zemlje i obustavi izvoz oružja u Izrael, prenosi Gardijan.

Izvori iz britanske Vlade tvrde da, iako nije donijeta odluka o suspenziji dozvola za izvoz oružja, Velika Britanija ima mogućnost da brzo odgovori ako pravni savjet procijeni da Izrael krši međunarodno humanitarno pravo.

Pročitajte još

Britanija se pridružila drugim saveznicima u pritisku na Izrael da izbjegne kopnenu ofanzivu u Rafi.

U pismu Komitetu za spoljne poslove o kontroli izvoza oružja u Izrael ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u utorak je naveo da ne vidi kako bi ofanziva u Rafi mogla da se odvija bez ugrožavanja civila i uništavanja domova.

Na današnjem sastanku u Ženevi posvećenom o Sporazumu o trgovini oružjem, palestinske diplomate optužile su zvaničnike Velike Britanije da su prekršili sporazum odbijanjem da suspenduju prodaju oružja nakon što je Međunarodni sud pravde (MSP) donio odluku da Izrael mora da obezbijedi da njegove snage ne počine genocid nad Palestincima u Gazi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije