Biznis

Japanske firme uglavnom ostaju u Rusiji: Do sada je poslovanje ugasilo manje od tri odsto

Manje od tri odsto japanskih kompanija koje posluju u Rusiji odlučilo je da se povuče iz te zemlje nakon početka sukoba u Ukrajini, što je najmanji procenat među zemljama članicama Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja (G7), pokazuje nedavno istraživanje škole menadžmenta Jejl u Sjedinjenim Američkim Državama.

Japanske firme uglavnom ostaju u Rusiji: Do sada je poslovanje ugasilo manje od tri odsto
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Značajan broj japanskih kompanija bio je oprezan u pogledu izlaska iz Rusije, a mnoge su samo obustavile poslovanje u nadi da će ga nastaviti u budućnosti, pokazalo je istraživanje, prenosi Kjodo.

Samo četiri od 168 japanskih kompanija koje posluju u Rusiji, ili 2,4 odsto, odlučilo je do 19. juna da prekine poslovanje u toj zemlji, prema analizi japanske kompanije Teikoku Databank, na osnovu istraživanja američke škole koja prati poslovanje oko 1.300 velikih kompanija širom svijeta.

Pročitajte još

Procenat je značajno niži od oko 48 odsto britanskih, 33 odsto kanadskih i 29 odsto američkih kompanija, koje su najavile povlačenje iz Rusije, navodi Kjodo.

Italija je imala drugi najmanji udeio kompanija koje se povlače iz Rusije sa oko pet odsto, pokazalo je istraživanje.

– Razlika je u tome što japanske firme nisu unaprijed formulisale detaljne planove za povlačenje – ocijenio je zvaničnik Teikoku Databank, komentarišući rezultate istraživanja, penosi japanska agencija.

Ako se uzmu u obzir one kompanije koje su odlučile da obustave proizvodnju, operacije ili transakcije, kao što su zaustavljanje isporuka i prihvatanje porudžbina, 74 japanske kompanije, ili 40 odsto, odlučilo je ili da prekine ili da obustavi rad u Rusiji, saopštila je Teikoku Databank, prenosi Kjodo.

Prihvati notifikacije