Politika

JASAN STAV EU Sporazum Beograda i Prištine će biti gotov i potpisan kada se OBE STRANE DOGOVORE

Portaprol EU Peter Stano izjavio je danas da će sveobuhvatni i prvnoobavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine “biti gotov i potpisan onoga trenutka kada se obe strane dogovore o svim otvorenim pitanjima i dogovore da je moguće nastaviti normalizaciju u okviru potpisanog sporazuma.

JASAN STAV EU Sporazum Beograda i Prištine će biti gotov i potpisan kada se OBE STRANE DOGOVORE
FOTO: OMER MESSINGER/EPA

Na pitanje Tanjuga da li se u ovom trenutku u Evropskoj uniji radi na bilo kakvom nacrtu mogućeg sporazuma i ko je zadužen za sastavljanje tog dokumenta visoki predstavnik, specijalni predstavnik ili zemlje članice – Stano je rekao da se na papir stavlja “sve što se dogovori tokom sastanaka”, piše Blic.

– U sred smo procesa koji traje i u ovom trenutku, na ekspetskom nivou. Razgovora se o određnim temama, a na EU nije da komenatriše ko je šta rekao, ko iznosi koje papire ili sastavlja nacrte. EU olakšava proces tako što stvara prorstor za obe strane da se dogovore o svim otvorenim pitanjima, a šta god se dogovori stavi se na papir – rekao je Stano na pres konferenciji.

On dodaje da EU kao posrednik u dijalogu neće ulaziti u svaki pojedinačni korak koji se događa tokom procesa razgovora, niti prejudicirati njegov ishod.

– U pitanju je proces koji se vodi na najvišem nivou i biće nastavljen u spetembru. U međuvremenu, imamo sastanke eksperata i ne želimo da komentarišemo sve što se tokom prcesa pojavi u medijima ili kažu političari – navodi Stano.

On dodaje da su na dnevnom redu dašanjeg sastanka eksperata dve teme: nestali i ekonomska pitanja.

Portparol EU podseća da je dijalog nastavljen nakon 20 mjeseci pauze i da je osnovna želja EU da dovede obe strane do dogovora o zajednički prihvatljivim rešenjima za sva pitanja, kako bi normalizovali odnose i to finalizovali korz sveobuhvatni sporazum.