Politika

"Javni servis NEUSPJEŠAN PROJEKAT" Mira Pekić očekuje bar disciplinski postupak zbog ismijavanja ćirilice na BHT

Reagujući na primitivno ismijavanje ćirilice kao pisma na BHT 1, generalni sekretar PDP i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić, rekla je da novinar Elvir Bucalo treba i mora da se javno izvini srpskom narodu i da snosi odgovornost na BHT.

Mira Pekić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovim teškim ispadom se još jednom potvrđuje da je ovaj “javni servis” neuspješan projekat i da ne odražava ravnopravnost konstitutivnih naroda i jezike u službenoj upotrebi. Pismen čovjek i novinar na zajedničkom javnom servisu mora znati ćirilicu i koristiti je kao ravnopravno pismo, bez uvreda kakve je uputio dotični. Zato očekujemo reakciju rukovodstva BHT, te disciplinski postupak za ovu “neslanu šalu” kojoj nije mjesto ni u humorističkoj emisiji – rekla je Pekićeva.

Pročitajte još

Dodaje da je nakon progona srpskih kadrova i višegodišnjeg spornog informativnog programa, ovaj čin ismijavanja ćirilice kap koja je prelila čašu. 

– Srpski narod koji piše ćirilicom i govori srpskim jezikom pristao je da finansira RTV koja prihvata dejtonsku BiH i Republiku Srpsku kao realnost, a trenutno BHRT to očigledno nije. Izgleda da zajednički život i poštovanje svih naroda ne žele oni koji najviše pričaju o tome. Nova vlast će nakon oktobra redefinisati odnose vezano za ovu tematiku, od finansiranja javnih servisa do uredništva. Ili će biti dogovor i uvažavanje svih naroda ili nam takav javni servis nije potreban – istaklaje Pekićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije