Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

JEDNA OD NAJLJEPŠIH U BiH Pećina Orlovača otkrivena 1975. i stanište je velikog broja insekata, od kojih su neki endemske vrste

Društvo
Autor:

Foto: Srna

Član Speleološko-ekološkog društva “Orlovača” sa Pala Mladen Samardžić ističe da je cilj ovog društva obuka osnovaca za mlade vodiče i promocija turističkih ljepota, među kojima pećina Orlovača prednjači.
Orlovača je otkrivena 1975. godine i jedna je od rijetkih ovako lijepih pećina koja se nalazi nadomak Pala.

Sa svojim stalagmitima, stalaktitima i halaktitima, ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim uticajem vode – ubraja se u najljepše u BiH.

Osim svoje ljepote, ona predstavlja jedinstven poligon za obuku i rad na terenu učenika osnovnih i srednjih škola, fakulteta i speleoloških udruženja.

Samardžić, koji je i stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale, navodi da su mladi vodiči obučavani da u vrijeme ljetnje turističe sezone mogu provesti sve turiste i drugare iz drugih škola kroz razgledanje pećine.

Speleološko-ekološko društvo, osim obuke, organizuje i edukativne radionice, takmičenja, ekološke, obrazovne, rekreativne, humanitarne i kulturne manifestacije.

Samardžić napominje da je cilj obuke da se poveća promocija spomenika prirode pećine Orlovača u Sumbolovcu, kod Pala, podigne svijest o značaju i odgovornosti prema očuvanju životne sredine, te uvođenje koncepta održivog razvoja u sve sektore društva.

– Na području grada Istočno Sarajevo postoji veliki broj pećina koje su nastanjene endemskim, rijetkim i ugroženim vrstama. Većina evropskih država preduzela je neophodne mjere na očuvanju ovih vrsta, dok se na našim prostorima to nedovoljno čini – upozorava Samardžić.

Foto: Srna

Pećina Orlovača stanište je velikog broja insekata, od kojih su neki endemske vrste, zatim stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša, kojem je neophodno posvetiti značajnu pažnju, pa je zato edukacija mladih jedan od najboljih načina u preduzimanju prvih koraka u ostvarivanju tog cilja.

Samardžić kaže da Speleološko društvo, svake godine, mlade vodiče koji učestvuju u realizaciji otvaranja turističke sezone u pećini Orlovača, besplatno vodi na izlete koji obuhvataju obilazak Višegrada, manastira Draževina, Mostara i Trebinja.

Član “Orlovače” sa Pala Ivana Kovačević već tri godine je u ovom poslu i napominje da se svi trude da podjednako turistima predstave pećinu u najboljem svjetlu.

Ona objašnjava da voli posao mladog vodiča jer na taj način želi svima da predstavi bogatstvo i ljepote Orlovače.

Ideja da se obuče mladi vodiči nastala je prije dvije godine u saradnji Kulturno-sportskog centra Pale i Osnovne škole Mokro, a sve uz podršku Turističke organizacije Istočno Sarajevo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO