Politika

"Jedni imaju predrasude, drugi ne" Tegeltija ističe da je problem "Otvorenog Balkana" što su ga predložile Srbija i Albanija

Otvoreni Balkan nije suprotstavljen bilo kojoj inicijativi, ni Berlinskom procesu, ni procesu pridruživanja Evropskoj uniji - rekao je u intervjuu za UNA portal Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

"Jedni imaju predrasude, drugi ne" Tegeltija ističe da je problem "Otvorenog Balkana" što su ga predložile Srbija i Albanija
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Otvoreni Balkan, prije svega treba da riješi, ne pitanje carinjenja robe, visine dažbina, oporezivanja ili carinjenja, već ona neka pitanja koja se zovu necarinske barijere. Da se pitanje ljudi, kapitala, roba odvija mnogo jednostavnije u svim tim procedurama, da se ne bavimo raznim dozvolama i tome slično. A to se, na bilo koji način, ne tiče ocarinjenja, plaćanja poreza itd – istakao je Tegletija.

Tegeltija naglašava da oni koji donose odluke još uvijek ne razmišljaju o benefitima, već razmišljaju o političkim odnosima, ko je predlagač te inicijative i tome slično.

– Da je prijedlog došao, recimo, iz Francuske ili Njemačke, niko se ne bi suprotstavio. Ali kad je došao iz Srbije i Albanije, onda jedni imaju jedne predrasude, drugi druge – rekao je Tegeltija.

Pročitajte još

On je izrazio nadu da će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH biti “oslobođen politikantstva” iduće sedmice i podržati budžet institucija BiH za ovu godinu. Tako bi se, dodaje, zaposlenima u ovim institucijama povećale plate.

– Mislim da je vrijeme da bez okolišavanja, parlamentarci usvoje budžet za 2022. godinu i da ovim ljudima koji su zaposleni u institucijama BiH barem malo ublaže posljedice inflacije. Sigurno je da je rast plata, koji je predviđen Budžetom, mnogo manji od inflacije koja se u ovom trenutku dešava, ali je sasvim sigurno, da bi to povećanje dobrodošlo budžetima svih onih ljudi koji su zaposleni u institucijama BiH – kaže Tegeltija za UNU.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu