Politika

JEDNOGLASNO Tegeltija na mjesto konzula odlazi iako je na američkoj “crnoj listi”, kako će se “zapadnim prijateljima” i glasačima opravdati Komšić i Bećirović?

Jednoglasnom odlukom Predsjedništva BiH, bivši predsjednik VSTS BiH, Milan Tegeltija, odlazi u Rijeku na funkciju konzula Bosne i Hercegovine.

denis bećirović i željko komšić članovi predsjedništva bih
FOTO: SAMIR JORDAMOVIĆ/ANADOLIJA

Tako su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović složno dali “amin” da Tegeltija dobije novi unosan angažman iako je prije dvije godine završio na američkoj “crnoj listi” zbog, kako su naveli iz Stejt Departmenta, visoke korupcije u periodu kada je obavljao funckiju predsjednika VSTS.

Milan Tegeltija na pres konferenciji
FOTO: FK BORAC

Ambasadore i ostale diplomate iz kvote srpskog naroda trenutno delegira članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Pročitajte još

-Iako je nepisana praksa da se članovi Predsjedništva “ne miješaju” jedni drugima u izbore kadrova za ambasade koje im “pripadnu”, Komšić i Bećirović bi ipak trebali javnosti objasniti zašto i kako su mogli dati saglasnost za imenovanje Milana Tegeltije na bilo koju funkciju sa koje će predstavljati BiH uzimajući u obzir da su ga vlasti SAD označile kao osobu ogrizlu u visokoj korupciji i to za vrijeme kada je obavljao jednu od najvažnijih funkcija u pravosuđu BiH. Pored toga, za Tegeltiju se vežu i druge afere – piše Klix.

Nakon što je otišao sa pozicije prvog čovjeka VSTS, Tegeltija je postao savjetnik Milorada Dodika, a zatim predsjednik FK Borac, gdje je nedavno podnio ostavku.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije